Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΑΠΟ ΤΟ 2013 Η ΕΤΗΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΟΤΑ



Από το 2013 θα ξεκινήσει η ετήσια αξιολόγηση των οργανικών μονάδων του Δημοσίου και των ΟΤΑ αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Σύμφωνα με το Π.Δ. το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα,  κάθε υπάλληλος θα υπογράφει ένα συμβόλαιοαπόδοσης με την υπηρεσία του (τον προϊσταμενό του),  ώστε ο εργαζόμενος να αξιολογείται με βάση ορισμένα κριτήρια όπως η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοση.
Η βαθμολογία θα είναι στην 100βαθμη κλίμακα και με βάση αυτή ο υπάλληλος θα λαμβάνει ή όχι το πριμ παραγωγικότητας (Κίνητρο Επίτευξης Στόχου και Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικού Στόχου) που ορίζει ο νόμος. Γι' αυτό το λόγο θα λαμβάνονται υπόψη τρεις παράμετροι: η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και ηαπόδοση. Οι υπάλληλοι που θα πιάνουν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 80%, θα λαμβάνουν και το κίνητρο επίτευξης στόχου που προβλέπεται από το νέο μισθολόγιο.
Να σημειωθεί ότι τα πρώτα πριμ θα θα δοθούν στα τέλη του 2014, ενώ παράλληλα «παγώνουν» για φέτος και του χρόνου οι προαγωγές που είναι άμεσα εξαρτημένες από την αξιολόγηση και, εκτός από το πριμ, είναι ο άλλος τρόπος για την αύξηση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων. Όπως διευκρίνισε ο Δ. Ρέππας,  το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει ποιες οργανικές μονάδες θα λάβουν το πριμ απόδοσης δημοσιονομικών στόχων (εφορίες κ.λπ.).
Εισηγητής για την αξιολόγηση θα είναι ο άμεσος προϊστάμενος, την αξιολόγηση όμως θα την κάνει ο προϊστάμενος της υπερκείμενης διοικητικής μονάδας, «προκειμένου να διασφαλίζεται η αξιοκρατία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Η αξιολόγηση κάθε οργανικής μονάδας (γενικής διεύθυνσης, διεύθυνσης, τμήματος) και κάθε υπαλλήλου θα γίνεται κάθε τρίμηνο και, βεβαίως, κάθε έτος, ενώ οι στόχοι τόσο για τις οργανικές μονάδες του Δημοσίου όσο και για τον κάθε υπάλλήλο θα μπαίνουν στο τελευταίο δίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.
Ο υπουργός σημείωσε ότι τις ανώτερες θέσεις θα τις καταλαμβάνουν με το νέο σύστημα αξιολόγησης μόνο οι «άριστοι», καθώς τελειώνει το ισχύον σύστημα που βασιζόταν μόνο στα χρόνια προϋπηρεσίας. Πρόσθεσε δε ότι η αξιολόγηση έχει και το υποκειμενικό στοιχείο, αλλά από μόνο του ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων δεν είναι απαραίτητα αξιοκρατικό, κάτι που -όπως άφησε να εννοηθεί- φάνηκε και στην εφεδρεία.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και για το οποίο έχει εκφρασει ενστάσεις η Ν.Δ., ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε σε συνεργασία με 10 υπουργεία, παραμένει στη Βουλή, προσέθεσε πως υπάρχει χρόνος για διαβούλευση, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της Ν.Δ., ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο κατά την προεκλογική περίοδο. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι μπορεί να ψηφιστεί, και αν χρειάζονται αλλαγές ή βελτιώσεις, αυτές μπορούν να γίνουν από την επόμενη Βουλή, καθώς το νομοσχέδιο αποτελεί μία σημαντική βάση για την επόμενη κυβέρνηση.

Τέλος, απέρριψε τις προτάσεις της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, σημειώνοντας ότι με το νέο μισθολόγιο έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων, με ωφέλεια για το δημόσιο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, και σημείωσε ότι ο καθοριστικός παράγοντας για ανταγωνιστικότητα δεν είναι το κόστος εργασίας, αλλά η βούληση να παράγουμε περισσότερο και ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες.
 aftodioikisi.gr