Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 27 & 28 /3/2012




Στην πρόσφατη  συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για τα ακόλουθα θέματα ενδιαφέροντος της Χίου:

  • Ενέκρινε τo Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας για το 2012. Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου τα έργα του Π.Δ.Ε. καλύπτουν όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και οι διαθέσιμες για το 2012 πιστώσεις κατανέμονται ως εξής:

ΤΟΜΕΑΣ
ΠΛΗΘΟΣ ΕΡΓΩΝ
ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ 2012
Συγκοινωνιακά έργα
23
1.890.200,42
Περιβάλλον - Εγγειοβελτιωτικά
7
503.130,15
Δημόσια Διοίκηση
7
810.025,40
Τουρισμός – Μουσεία Μνημεία - Πολιτισμός
11
231.387,83
Αθλητισμός
2
434.175,34
Διάφορα
12
358.669,23
ΣΥΝΟΛΟ
62
4.227.588,37

Επισημαίνουμε ότι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2012 περιλαμβάνεται η συνέχιση και ολοκλήρωση 39 έργων προηγούμενων ετών και η ένταξη 23 νέων έργων.

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. Χίου)  ως συντονιστή εταίρου σε πρόταση για το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013 με αντικείμενο «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», με ακρωνύμιο “m-gov
Η πρόταση αφορά στην παροχή υπηρεσιών κινητής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσα από κινητές ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. Κινητά τηλέφωνα, Smart Phones & Tablets), μέσω   SMS, Dedicated Apps & Mobile Portals κ.α,  σε μια σειρά από τομείς όπως:
-          Υπηρεσίες υγείας (M-Health) με έμφαση στην ενημέρωση για κοντινά νοσοκομεία και ιατρούς και ενημέρωση για καθημερινά και ειδικά θέματα υγείας ανάλογα με την πληθυσμιακή ομάδα που ανήκει ο κάθε πολίτης (π.χ. γυναίκες, ηλικιωμένοι), εξατομικευμένες ειδοποιήσεις κ.α.
-          Αγροτικές Υπηρεσίες (M-Agriculture). Υπηρεσίες από τον τοπικό αγροτικό πληθυσμό για ειδικά θέματα που αφορούν  την προστασία και την προώθηση αγροτικών και τοπικών προϊόντων. Ενδεικτικές υπηρεσίες είναι ενημέρωση για τον καιρό σε σχέση με τις αγροτικές εργασίες, αλλά και για προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα μπορεί να προσφέρεται ενημέρωση για τιμές διάθεσης και ζήτησης αγροτικών προϊόντων αλλά και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις σχετικά με παρουσίαση αγροτικών προϊόντων (η υπηρεσία αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με τις τουριστικές υπηρεσίες για ενημέρωση των επισκεπτών σε προωθήσεις τοπικών προϊόντων).
-          Υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Ειδοποίηση για φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και περιπτώσεις τρομοκρατικής ή άλλης επίθεσης. Σε συνδυασμό με υπηρεσίες κεντρικού ελέγχου θα δίνεται η δυνατότητα σε εγγεγραμμένους χρήστες να ενημερωθούν εγκαίρως για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης ώστε να περιοριστούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
-          Υπηρεσίες μεταφοράς. Ενημέρωση του πολίτη και ταξιδιώτη για την τα δρομολόγια (διαδρομή και συχνότητα των μέσω μαζικής μεταφοράς) αλλά και ειδικές συγκοινωνιακές καταστάσεις (π.χ. πορείες διαμαρτυρίας, έργα κλπ). Μελλοντική δυνατότητα για χρήση η-εισιτηρίων και εκτιμώμενης άφιξης ΜΜΜ.
-          Υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών. Αίτηση για συνεργεία / υπηρεσίες δήμων, ενημέρωση για αναμενόμενη άφιξη συνεργείου, διόρθωση βλαβών, αίτηση για ραντεβού / συνάντηση με αρμόδιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών.

Η χρήση των υπηρεσιών αυτών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης τόσο για την χρήση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε περιφερειακό επίπεδο όσο και της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του τοπικού πληθυσμού και προσέλκυση επισκεπτών.
Ενδεικτικός προτεινόμενος Πρ/σμός πρότασης : 1.000.000 € και χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από εθνικούς πόρους.

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσληψη τριών ατόμων με δίμηνη σύμβαση στην Π.Ε. Χίου για τη λειτουργία των δύο Σπηλαίων (Ολύμπων και Αγίου Γάλακτος). Τα καθήκοντα των τριών ατόμων θα περιλαμβάνουν την έκδοση εισιτηρίων, την παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες (ξενάγηση), την εποπτεία για την τήρηση των κανόνων προστασίας και συντήρησης των σπηλαίων και ασφαλείας των επισκεπτών.

  • Εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στη διοργάνωση του 6ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Βοτανικών Κήπων (Χίος 28 Μαΐου-2Ιουνίου 2012) με κόστος 2.000 €.

  • Εγκρίθηκε η επανεκτύπωση χαρτών της Χίου σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά) σε 4.000 αντίτυπα για κάθε γλώσσα, υλικού απαραίτητου για την τουριστική προβολή των νησιών μας. Επίσης εγκρίθηκε η δημιουργία διαφημιστικού-τουριστικού εντύπου για τη Χίο σε τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Τουρκικά, Γερμανικά).