Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΩΡΑ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΝΟ




Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ 
Στις 11 το πρωί, θα διεξαχθεί στα γραφεία τηςΠανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην ακτή Μιαούλη, η κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής των 14 ναυτεργατικών σωματείων, προκειμένου να αποφασίσει αν τελικά θα προχωρήσει στην υλοποίηση της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης μέσα στη Μ.Εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη. 
Νησιώτες, εμπορικοί και τουριστικοί φορείς αλλά και ακτοπλόοι, έχουν εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους γι' αυτή την κινητοποίηση των ναυτεργατών, μέσα στην εορταστική περίοδο, και κάνουν λόγο για μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία. 

Την Πέμπτη κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΝΟ με την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, οι εργαζόμενοι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αλλάξουν τα ισχύοντα στο ΝΑΤ, δεν θα μειωθεί το εφάπαξ των ναυτικών κι ότι θα έχουν καλύτερες παροχές υγείας μέσω της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).   

Την ελπίδα 
να επικρατήσει σύνεση εξέφρασε η Άννα Διαμαντοπούλου. Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η ναυτιλία και η ναυτεργασία έχουν μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα και δήλωσε ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις και λύσεις στα πλαίσια του εφικτού και στα πλαίσια των δυνατοτήτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα των ναυτικών, που αφορούν την υγεία, την ασφάλιση, τη σύνταξη, το ταμείο των ναυτικών, αλλά και προγράμματα που αφορούν την ανεργία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Για τον Οίκο του Ναύτου, ανέφερε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, προσθέτοντας ότι έχει γίνει επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η ΠΝΟ.   

Για το θέμα
 της ευρωπαϊκής υποστήριξης του θέματος της ανεργίας είπε ότι έχει γίνει πρόγραμμα με το υπουργείο Εργασίας ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που αφορά την υποστήριξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το εφάπαξ των ναυτικών και ανέφερε ότι από την προηγούμενη φορά υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήθηκαν με την ΠΝΟ.   

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε ότι η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή και ότι δεν υπάρχει θέμα για τους εργαζόμενους να φοβούνται, καθώς ο οίκος Ναύτου θα παραμείνει ένα ταμείο που θα απευθύνεται στους ναυτικούς, αλλά στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.   

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα κάποια αλλαγή.  

Υπενθυμίζεται
 ότι οι νατευργάτες αποφάσισαν σαρανταοκτάωρη απεργία για τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη.    

Ταυτόχρονα, πιέσεις προς την ΠΝΟ αλλά και την κυβέρνηση ασκούν εκπρόσωποι των νησιών ενόψει της απεργίας. Πηγές των ακτοπλοϊκών εταιρειών κάνουν λόγο για ακυρώσεις της τάξης του 20%.
newpost.gr