Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ






Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών καταγγέλει ότι για κάθε πρόσληψη η ταρίφα έφθανε τα 1.200 ευρώ 


Aρχιμηχανικός μεγάλης ακτοπλοϊκής εταιρείας κατηγορείται ότι εκμεταλλευόταν άνεργους ναυτικούς, από τους οποίους ζητούσε, μέσω τρίτων προσώπων, χρήματα προκειμένου να τους βρει δουλειά στα πλοία της επιχείρησης. 


Το κύκλωμα...


που δρούσε στον Πειραιά κάτω από τη μύτη των λιμενικών αρχών, αποκάλυψε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού. 


 Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ο αρχιμηχανικός μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης και την άσκηση διώξεων εναντίον των εμπλεκομένων, απομακρύνθηκε από την εταιρεία. 


 Στο υπόμνημα της ΠΕΝΕΝ, που κατατέθηκε και στις δικαστικές αρχές, ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου κ. Αντώνης Νταλακογιώργος περιγράφει με λεπτομέρειες τη δράση του κυκλώματος. 


 Οπως σημειώνεται, «τα μέλη του κυκλώματος έναντι παχυλών αμοιβών εξασφάλιζαν εργασία σε άνεργους ναυτικούς». 


 Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, πολλοί από τους ναυτικούς που αναγκάζονταν να λαδώσουν για να βρουν δουλειά προέρχονταν από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αν και φαίνεται ότι τα θύματα είναι περισσότερα, αλλά επέλεξαν να μην καταγγείλουν τους δράστες από φόβο ότι θα βρεθούν στον δρόμο. 


 Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι «υπήρχαν τέσσερα τουλάχιστον άτομα τα οποία πλησίαζαν τους ανέργους, τους έταζαν δουλειά στα πλοία, ακολούθως τους έλεγαν εμπιστευτικά ότι ο αρχιμηχανικός της εταιρείας για να προχωρήσει την πρόσληψη θέλει ένα χρηματικό ποσό (που ανάλογα με την περίπτωση κυμαίνονταν από 1.000 έως 1.200 ευρώ το άτομο)». 


 Πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές είχε ένας από τους μεσάζοντες, Σύριος, ο οποίος είχε και απευθείας επικοινωνία με τον αρχιμηχανικό και του έδινε τα χρήματα που έπαιρνε από τους ναυτικούς. 


 Οπως καταγγέλλει ο κ. Νταλακογιώργος, στη συνέχεια ο αρχιμηχανικός έλεγχε προσωπικά ποιος θα προσληφθεί και σε ποιο πλοίο θα ναυτολογηθεί. Συμπληρώνει ακόμη ότι δεν γνωρίζει αν ο τυπικά υπεύθυνος για την πρόσληψη των πληρωμάτων της εταιρείας ενημερωνόταν ή απλώς υπέγραφε ό,τι είχε ήδη προαποφασίσει ο αρχιμηχανικός. Πάντως τα χρήματα δίνονταν κατά κανόνα αφού προηγούμενα ο ναυτικός είχε περάσει θετικά τον ιατρικό έλεγχο και στη συνέχεια η αρμόδια υπάλληλος του έλεγε σε ποιο πλοίο και πότε ακριβώς θα ναυτολογηθεί. 


 Σύμφωνα με τον κ. Νταλακογιώργο, στο πλαίσιο της προανάκρισης της υπόθεσης, που διεξήχθη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά μετά από σχετική εισαγγελική εντολή, ελήφθησαν ενυπόγραφες καταθέσεις από τουλάχιστον 19 άτομα που έπεσαν θύματα. 


 Ο φάκελος με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν βρίσκεται πλέον στην εισαγγελεία και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι «για πρώτη φορά παρουσιάζεται τέτοιο κρούσμα στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας (στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα είχαμε παράνομη μεσολάβηση μεσιτικών γραφείων στην εξεύρεση εργασίας στην φορτηγό ναυτιλία - έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων - άνεργων ελλήνων ναυτικών)». 


 Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, «περί τα τέλη του 2010, όταν άρχισαν να έρχονται διάφορα μηνύματα στην Ενωση από μέλη μας και ναυτικούς άλλων κλάδων και σωματείων». 


 Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, ο αρχιμηχανικός (τα στοιχεία του και η θέση του στην εταιρεία περιγράφονται στο υπόμνημα που έχει στη διάθεσή του το «Βήμα») είχε «την ουσιαστική αρμοδιότητα στην πρόσληψη ναυτικών όλων των ειδικοτήτων και απαιτούσε χρήματα για να τους εξασφαλίσει τη δουλειά». 


 Ωστόσο αρχικά υπήρχε φόβος από τους ναυτικούς και δεν έκαναν επίσημα καταγγελία για να μη χάσουν τη δουλειά τους. 


 Στο τέλος του περυσινού καλοκαιριού, προσθέτει ο κ. Νταλακογιώργος, επισκέφθηκε το αρμόδιο υπουργείο και ενημέρωσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, με αποτέλεσμα να ανατεθεί η διερεύνησή της στην ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. 


 Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ζητεί να επεκταθεί η έρευνα με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στο κύκλωμα, όπως και την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων. 


 «Για τη ναυτική οικογένεια είναι πολύ σημαντικό να αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση η αλήθεια, να παραπεμφθούν οι εμπλεκόμενοι στην Δικαιοσύνη και να καταδικαστούν παραδειγματικά», σημειώνεται στο υπόμνημα της ΠΕΝΕΝ.