Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΙΟ





Για την υλοποίηση δύο έργων, 3ετούς διάρκειας καθένα, με τίτλο «Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων στον Αγροτουρισμό της Ρουμανίας» και «Αειφόρος Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον Αγροτουρισμό της Ρουμανίας», έχει συσταθεί διακρατικό εταιρικό σχήμα αποτελούμενο από εκπροσώπους φορέων της Ρουμανίας και δύο εταίρους από την Ελλάδα: τον ΕΟΤ και την ΜΚΟ ANCE (Athens Network of Collaborating Experts).
Τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2007-2013 της Ρουμανίας και συγχρηματοδοτούνται από  πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και των Δημοσίων Επενδύσεων της Ρουμανίας.

Οι Έλληνες εταίροι του δεύτερου προγράμματος, και ειδικότερα στελέχη του ΕΟΤ, που καλούνται να μεταφέρουν την ελληνική εμπειρία και την γνώση στον τομέα, μαζί με την Μ.Κ.Ο.ANCE (Athens Network of Collaborating Experts), οργάνωσαν επίσκεψη μελέτης και εργασίας στη Χίο για το διάστημα από 8 έως 13 Μαϊου, προκειμένου να γνωρίσουν οι εκπρόσωποι των εταίρων  από τη Ρουμανία περιοχές και επιχειρήσεις που αποτελούν παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών στον τομέα του αγροτουρισμού και του τουρισμού σε περιοχές της υπαίθρου γενικότερα και να έλθουν σε επαφή με εκπροσώπους φορέων, που προωθούν και υποστηρίζουν δράσεις (ιδιωτικά και κάποιοι μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών) ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού στο νησί της Χίου.

Η επίσκεψη εντάσσεται σε ένα σύνολο προγραμματισμένων δράσεων που αναπτύσσονται σε συνέργεια και στο πλαίσιο του προγράμματος  «Αειφόρος Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον Αγροτουρισμό της Ρουμανίας» και  στοχεύουν στη βελτίωση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται ή μπορεί να απασχοληθεί στον τουρισμό σε αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές σε τέσσερεις Περιφέρειες της Νότιας και Ανατολικής Ρουμανίας.
Η αντιπροσωπεία από τη Ρουμανία εκπροσωπεί τους έξι εταίρους, οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στον Αγροτουρισμό (ANTREC National and its Regional Structures),Kέντρα Επιμόρφωσης και Κατάρτισης, Συμβούλους Υποστήριξης της Ανάπτυξης του Τουρισμού της Υπαίθρου) και τον συντονιστή του προγράμματος ADA-Bucharest.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
-        Επισκέψεις σε επιχειρήσεις στον Κάμπο, οι οποίες αναδεικνύουν το υπόβαθρο της περιοχής (περιβαλλοντικό, οικονομικό, πολιτιστικό) μέσα από την προσφορά υπηρεσιών ποιότητας, είτε ως ξενοδοχειακά και παραδοσιακά καταλύματα και εστιατόρια, είτε ως βιοτεχνίες επεξεργασίας και προώθησης τοπικών προϊόντων και γενικότερα ως φορείς συνέχισης παραδοσιακών δραστηριοτήτων και πρακτικών της περιοχής.
-       Επισκέψεις στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων και σε επιχειρήσεις που συνιστούν υπόδειγμα σωστής ανάπτυξης του τουρισμού για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανάδειξη του περιβαλλοντικού και του πολιτιστικού αποθέματος.
-        Ημερίδα, την 11η Μαϊου στην πόλη της Χίου για την παρουσίαση του προγράμματος και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τοπικών φορέων της Χίου, που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού  και του αγροτουρισμού στο νησί, και τους εταίρους του προγράμματος από τη Ρουμανία και την Ελλάδα.  
-       Επισκέψεις στην Δυτική Χίο και ειδικότερα στους μεσαιωνικούς οικισμούς Ανάβατος και Αυγώνυμα και στη Νέα Μονή, ως χαρακτηριστικών περιοχών με μεγάλο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο και με υλικό και άϋλο κεφάλαιο που χρήζει ιδιαίτερης αναπτυξιακής υποστήριξης και προσέγγισης.
-       Επίσκεψη  στην ευρύτερη περιοχή της Βολισσού και σε αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις υποστήριξης και ανάπτυξης, άμεσα ή έμμεσα, της τουριστικής δραστηριότητας.

Όπως έχει φανεί και από τις προηγούμενες επισκέψεις μελέτης, στην ορεινή Κρήτη και στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, η εμπειρία που αποκτούν οι Ρουμάνοι εταίροι από τις επιτυχημένες εφαρμογές τουριστικής ανάπτυξης σε αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη και άμεσα εφαρμόσιμη, αφού πολύ συχνά οι προοπτικές και τα προβλήματα των περιοχών όπου γίνονται οι επισκέψεις είναι συγκρίσιμα με αυτά της χώρας τους.
Ειδικότερα μάλιστα για τη Χίο, η έντονη παρουσία του πολιτιστικού στοιχείου και η δυναμική και αποτελεσματική παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα σε όλες τις περιοχές μελέτης, θα τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ενσωμάτωση πρακτικών και μηχανισμών στο σύστημα ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων περιοχών με πολιτιστικό απόθεμα στις περιφέρειες  της Ρουμανίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.