Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ των Οικολόγων Πράσινων για τα φαραωνικά αιολικά πάρκα σε Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Κρήτη, Ν. Αιγαίο


 

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
19-20 ΜΑΪΟΥ 2012, ΑΘΗΝΑ –ATHENS IMPERIAL


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ των Οικολόγων Πράσινων
για τα φαραωνικά αιολικά πάρκα
σε Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Κρήτη, Ν. Αιγαίο



20/5/2012

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την αντίθεση μας στα φαραωνικά σχέδια ανάπτυξης συγκροτημάτων αιολικών πάρκων σε Ικάρια, Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Κρήτη, Ν. Αιγαίο και άλλα νησιά, που περιλαμβάνουν διασύνδεση των νησιών αυτών με την ηπειρωτική χώρα για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας.

Ο στρατηγικός ενεργειακός  σχεδιασμός του νησιωτικού χώρου, η διασύνδεση των νησιών και η αξιοποίηση του πλούσιου ανανεώσιμου δυναμικού τους, δεν μπορεί να γίνεται βάσει των αιτημάτων ιδιωτών επενδυτών. Είναι ευθύνη της πολιτείας, των κεντρικών αλλά και περιφερειακών θεσμικών της οργάνων σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο της πολιτικής πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι στο σχεδιασμό αυτό πρέπει να δίνεται ιδιαίτερο βάρος πρώτα από όλα σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ορθολογικής χρήσης της, όπως τα προγράμματα ανάπτυξης smart grids, και στα αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα, στα μικρά υβριδικά και γεωθερμικά συστήματα και στην ενεργειακή αυτονομία σπιτιών και οικισμών.