Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

TO EΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΕΟΝ ΕΟΠΥΥ



Το Εργατικό Κέντρο Χίου καταγγέλλει την παράνομη συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, για τη μη καταβολή των οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μια επικίνδυνη κατάσταση, αφού οι φαρμακοποιοί χορηγούν φάρμακα πλέον μόνο με άμεση πληρωμή τους, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους και δε θα τα εισπράξουν ποτέ, καθώς ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ δε προβλέπει –εκτός εκτάκτων περιπτώσεων- πληρωμές για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.
Με άλλα λόγια, οι φαρμακοποιοί, που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς αυτούς, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν για την υγεία τους και μάλιστα σε συνθήκες άγριας περικοπής των μισθών, συντάξεων, υψηλής ανεργίας.
Οι ασφαλισμένοι δε χρωστάνε τίποτα, αφού έχουν πληρώσει ήδη τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πληρώνουν και τη συμμετοχή τους για την αγορά των φαρμάκων. Καλούμε λοιπόν τις ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων, όλοι μαζί να στραφούμε κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών που, μετατρέποντας το φάρμακο και γενικότερα την υγεία σε εμπόρευμα, σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό και των φαρμακοποιών και των ασθενών, και να μη μεταφέρουν το πρόβλημά τους, το οποίο κατανοούμε απολύτως, στους ασφαλισμένους.
Σήμερα λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά στο σημείο όπου εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μένουν χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας, αντί να οδηγούν στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, οδηγούν στην πλήρη αποδιοργάνωση, στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.
Καλούμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να φροντίσει για την καταβολή των οφειλόμενων και να μην τα μετακινούν στους ασφαλισμένους.