Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟ




Έχει διανυθεί 1,5 χρόνος από την λειτουργία του νέου καλλικρατικού  δήμου.
Την δυσλειτουργία και τις παθογένειες του  πολλές φορές  επισημάναμε στην Δημοτική Αρχή, επανειλημμένα, με παραστάσεις στον Δήμαρχο και με καταθέσεις θέσεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Ενότητες .

 Σήμερα για μια ακόμα φορά επανερχόμαστε για να επισημάνουμε αυτά   τα απλά καθημερινά και εύκολα στη λύση τους προβλήματα και δυσλειτουργίες    που αντιμετωπίζει κυρίως ο Βροντάδος .
Έχουμε  επανειλημμένα καταγγείλει ότι ο Βροντάδος είναι από τις πλέον εγκαταλειμμένες  Δημοτικές  Κοινότητες με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, που αποδέχεται την οικονομική ένδεια που επιβάλλουν οι κυβερνώντες .
Καθημερινά ο κάτοικος  του Βροντάδου έρχεται αντιμέτωπος  με τα  σκουπίδια , τη βατότητα των δρόμων  την γενικότερη καθαριότητα  ακόμα και αυτή την απλή αλλαγή λαμπτήρων που έχει αναχθεί σε μέγα  θέμα για να μπορέσει να ικανοποιηθεί το απλό αυτό αίτημα, τον καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων από χόρτα  κλπ.
Να σημειώσουμε επίσης ότι το νερό στην τρίτη ζώνη του Βροντάδου,   πολλές φορές έχει ένα χρώμα  κοκκινωπό, γεγονός που προβληματίζει και αγανακτεί τον κόσμο. 
Ο κάτοικος του Βροντάδου ή ο επισκέπτης που έρχεται αυτό που βιώνει στον Βροντάδο είναι μια  εγκατάλειψη και μια  μιζέρια .
Επικεντρώνοντας δε  στα  δυο καίρια  κέντρα του Βροντάδου, την Κλειδού και τη Δασκαλόπετρα  αυτό που νοιώθει ο καθένας μας είναι μια απογοήτευση  και μια πίκρα.
Βιώνουμε μια δραματική πραγματικότητα, και παρά τις προσπάθειες  που μπορεί να επικαλεστεί η Δ.Α. ότι καταβάλει δεν βλέπουμε  αποτέλεσμα, που να αλλάζει  την κατάσταση .
Στην Κλειδού ενόψει θέρους  δεν έγινε καμιά προσπάθεια διαχείρισης και προφύλαξης του δάσους υπό τον φόβο των πυρκαγιών και η καθαριότητα των χώρων εκεί  πάντα θα αποτελεί ζητούμενο με την αποψίλωση των  χόρτων.    
Στις παραλίες μπορεί να έγιναν κάποια πράγματα με την τοποθέτηση ομπρελών και καμπίνων αλλά η υφιστάμενη κατάσταση στην Δασκαλόπετρα ιδιαίτερα,   μεσούσης της θερινής περιόδου,   είναι δραματική.
Η εικόνα απερίγραπτη. Στον περιβάλλοντα χώρο αγριόχορτα και σκουπίδια , στο παλιό κέντρο- εστιατόριο  της Βρύσης , παρά το γεγονός ότι μισθώθηκε αν δεν κάνουμε λάθος από το Δήμο, εγκατάλειψη , σκισμένες τέντες , καρέκλες και ξύλα ατάκτως ριγμένα , στην παραλία αγριόχορτα και σκουπίδια, σκουριασμένα μεταλλικά απομεινάρια από βάσεις ή ομπρέλες  και η όποια προσπάθεια  έγινε για να στρωθεί η παραλία απέμεινε ημιτελής ,αφού η μεν βορεινή πλευρά είναι τόσο δύσβατη που εύκολα μπορεί να προκληθεί ατύχημα,  στη μέση δε της παραλίας   το μηχάνημα που πέρασε άφησε τα αποτυπώματά του με λάδια  που κανείς δεν πήγε να καθαρίσει. Η βορεινή καμπίνα είναι τοποθετημένη κατά τέτοιο τρόπο που εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί ατύχημα  
Προτείνουμε  και απαιτούμε:
1.Ο Δήμος άμεσα να διαχειριστεί  και να υλοποιήσει την αντιπυρική προστασία του δάσους της Κλειδούς.
2.Να αναληφθούν άμεσα οι εργασίες αποψίλωσης από χόρτα και να καθαριστούν οι κοινόχρηστοι χώροι
3.Ένα συνεργείο του Δήμου να ασχοληθεί με την Δασκαλόπετρα , να καθαριστεί  ο περιβάλλων χώρος από χόρτα και σκουπίδια , το μονοπάτι προς την Βρύση του πασά και την παραλία.
4.Να ευπρεπιστεί το μισθωμένο κτίριο –κέντρο της Δασκαλόπετρας άμεσα με την καθαίρεση των τεντών και των μεταλλικών σκουριασμένων βάσεων και να βαφτεί .
5.Να καθαριστούν γενικότερα οι παραλίες  στις εκβολές των ρεμάτων και των ποταμών από τις φερτές  ύλες ( σκουπίδια και κάθε είδους αντικείμενα) για να μην αποτελούν πηγή μόλυνσης

6.Τέλος  επειδή κατά καιρούς ψηφίζονται στο Δημ. Συμβούλιο  κάποιες χιλιάδες ευρώ για έργα φύτευσης και καλλωπισμού  κοινοχρήστων χώρων , θα μπορούσε να διατεθεί ένα ποσό να φυτευτούν μόνιμα  κάποια φυτά  ανθεκτικά στην θάλασσα και στην αρμύρα στη Δασκαλόπετρα  που θα καλλώπιζαν , θα ευπρέπιζαν και θα αναβάθμιζαν το τοπίο.

Θεωρούμε ότι αποτελεί ντροπή για το Βροντάδο και την ιστορία του για τους ανθρώπους που ζούν εκεί  αλλά και που έρχονται κάθε χρόνο να πάρουν την ανάσα τους στην Κλειδού , στο Αίπος στη Δασκαλόπετρα   να δίνει αυτή την εικόνα  της μιζέριας .


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μ. Σκούφαλος
Κλ. Κωστάλα
Στ. Αμπαζή
Στ. Βαρβάκης