Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ : ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΜΕΙΟΝ 10%


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΜΕΙΟΝ 10%

Το δόγμα «με λιγότερους συμβασιούχους και μετατάξεις, αποτρέπονται οι 15.000 απολύσεις φέτος» αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει το μισθολογικό κόστος, στα οποία έχει αναφερθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ΑντώνηςΜανιτάκης από τότε που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του, όπως άλλωστε και σήμερα, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο του υπό τον Αντώνη Σαμαρά για την αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, άρχισε ήδη να το εφαρμόζει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Με εγκύκλιό του προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, ζητεί προγραμματισμό των προσλήψεων συμβασιούχων στους δήμους, σημειώνοντας πως την τρέχουσα περίοδο «οι εγκρίσεις για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για τη σύναψη συμβάσεων έργου στους φορείς αρμοδιότητάς μας θα είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 10 % για το 2012 σε σχέση με το 2011».
Προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουλίου
Εκτός, όμως, από το μείον 10%, το υπουργείο καταληκτική ημερομηνία την 20ή Ιουλίου για την αποστολή των αιτημάτων από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Πώς οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα περιφερειακά ταμεία και τα νομικά τους πρόσωπα θα πρέπει να κάνουν «σπριντ» για τον προγραμματισμό τους, αλλιώς... έχασαν.
Και όλα αυτά, την ώρα που δήμοι και εργαζόμενοι έχουν επισημάνει ουκ ολίγες φορές πως προνοιακές δομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερους συμβασιούχους. Θα κλείσουν όλοι έχει πει χαρακτηριστικά οπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην aftodioikisi.gr. Για ένα ποσοστό 50% έκανε λόγο από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης. Να σημειωθεί, πάντως, πως ο υπουργός Εσωτερικών έχει αναφέρει πως η τρόικα έχει ήδη εγκρίνει τις προσλήψεις για τους παιδικούς σταθμούς, οι οποίες θα γίνουν -σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε- κατά 50% από τον κρατικό προύπολογισμό και κατά 50% από ΕΣΠΑ (βλ. καιδήλωση Γ. Καμίνη, που είπε πως έχει εξασφαλίσει στους παιδικούς του επιπλέον 500 παιδιά μέσω ΕΣΠΑ).
Εξαιρέσεις σε καθαριότητα, ανταποδοτικές υπηρεσίες
Εξαίρεση στον «κανόνα του προγραμματισμού»; «Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα, το προσωπικό και οι συμβασιούχοι έργου που αμείβονται αποκλειστικά από έσοδα υπό τη μορφή αντιτίμου, όπως επίσης και οι, πάσης φύσεως, συμβασιούχοι που απασχολούνται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, κατά το σκέλος που δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός ή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, καθώς σκοπός της διάταξης αυτής είναι η μείωση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης».
Για ποιους συμβασιούχους απαιτείται έγκριση
Σύμφωνα με την εγκύκλιο (ΑΔΑ: Β41ΞΝ-ΤΥΓ), οι περιπτώσεις πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύναψης συμβάσεων έργου για τις οποίες απαιτείται αποστολή αιτήματος από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να λάβουν έγκριση από τα αρμόδια όργανα (Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006) είναι οι εξής:
  • Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με συμβάσεις μέγιστης διάρκειας οκτώ ή (προκειμένου για παιδικούς σταθμούς) έντεκα μηνών για την κάλυψη παροδικών αναγκών. Εδώ εντάσσονται και οι συμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης κοινοτικών ή λοιπών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων
  • Συμβάσεις μίσθωσης έργου, και
  • Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβασιούχοι μίσθωσης έργου αμειβόμενοι αποκλειστικά από έσοδα προερχόμενα από αντίτιμα που εισπράττει ο φορέας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας στους ωφελούμενους (π.χ. δημοτικά ωδεία).
Ποιοι φορείς πρέπει να κάνουν προγραμματισμό
Όσον αφορά τους φορείς που υπάγονται στην ανωτέρω διαδικασία έγκρισης, αυτοί είναι:
  • Οι ΟΤΑ α΄ βαθμού (δήμοι, ΝΠΔΔ αυτών, δημοτικά ιδρύματα, Σύνδεσμοι ΟΤΑ)- Οι ΟΤΑ β΄ βαθμού (Περιφέρειες, ΝΠΔΔ αυτών)
  • Τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης, τα οποία αποτελούν ΝΠΙΔ του β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, έπειτα από την ισχύ των άρθρων 190 και επόμενα του Προγράμματος «Καλλικράτης» (Ν. 3852/2010 όπως ισχύει)
  • Η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ
  • Οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις, εταιρείες κ.λπ. των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, των οποίων οι συμβάσεις εγκρίνονται πλέον από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει (άρθρο ένατο παρ. 20α του Ν. 4057/2012).
Με απόφαση δημοτικού ή διοικητικού συμβουλίου...
Τα αιτήματα των φορέων πρέπει να περιέλθουν στην υπηρεσία μας το αργότερο έως 20-7-2012, συνοδευόμενα από:
α) απόφαση δημοτικού, περιφερειακού ή διοικητικού συμβουλίου (ανάλογα αν πρόκειται για δήμο, Περιφέρεια, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, σύνδεσμο κ.λπ.), με την οποία θα περιγράφεται λεπτομερώς ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η πρόσληψη τέτοιου είδους προσωπικού, κατά βαθμίδα εκπαίδευσης και ειδικότητα,
β) αντίγραφο του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, εφόσον πρόκειται για ΟΤΑ α΄ βαθμού, στον οποίο θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί οι θέσεις του αιτούμενου προσωπικού, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 205 του ΚΚΔΚΥ (ν.3584/2007).
Εάν δεν έχει δημοσιευθεί ο νέος ΟΕΥ, θα ληφθούν υπόψη οι παλαιοί, όπως ενδεχομένως έχουν τροποποιηθεί επ' αφορμή των διατάξεων του ν.4024/2011,
γ) βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας των παραπάνω φορέων ότι έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τους οι σχετικές πιστώσεις για το τρέχον έτος,
δ) το Παράρτημα Β της παρούσης, συμπληρωμένο. Η ορθή και επιμελής συμπλήρωση του παραρτήματος κρίνεται επιβεβλημένη, αφού από αυτή προκύπτει, εάν πρόκειται για εποχιακές ή άλλες περιοδικές ή πρόσκαιρες ανάγκες ή τις ανάγκες σε προσωπικό για προγράμματα ή έργα που χρηματοδοτούνται ή επιδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς.
ε) προκειμένου για επιχειρήσεις ΟΤΑ, αναλυτικό πίνακα με τις εγκρίσεις για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έλαβαν από την υπηρεσία σας κατά το προηγούμενο έτος, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση του άρθρου 11 ν.3833/2010 όπως ισχύει περί περιορισμού του αριθμού των εγκρίσεων σε ποσοστό 10 % κατ' έτος, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα.
στ) Σε περίπτωση που τα αιτήματα των φορέων θα καλύψουν εποχικές ανάγκες, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 9 του Ν.3812/2009 είναι απαραίτητο οι φορείς να αποστέλλουν αίτημα παροχής γνωμοδότησης για πλήρωση θέσεων εποχικών αναγκών προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη του ΑΣΕΠ.
aftodioikisi.gr