Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ



Προσωπικά φαίνεται να έχει πάρει το θέμα στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών στο Δημόσιο ο πρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς, καθώς -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά τη σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αναλάβει προσωπικά την αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης και την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Μάλιστα, έδωσε εντολή να υπάρξει άμεση συγκρότηση των επιτροπών για την αξιολόγηση δομών του Δημοσίου (αναμένεται να συγκροτηθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας), εκπαίδευση-εξπρές των αξιολογητών μέσα στον Ιούλιο και έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης το πολύ μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Παράλληλα, ζήτησε από τον υπουργό Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΑντώνη Μανιτάκη, που συμμετείχε στη σύσκεψη μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και ΕπικρατείαςΔημήτρη Σταμάτη, να προχωρήσει «εδώ και τώρα» τις διαδικασίες καταργήσεων και συγχωνεύσεων Οργανισμών και φορέων. Στόχος είναι, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, να υπάρξουν αποτελέσματα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στην εξοικονόμηση πόρων και στην πάταξη της γραφειοκρατίας.

Σαμαράς: «Προσδοκώ αλλαγές στη Διοίκηση»
Στουρνάρας: «Και το υπουργείο Οικονομικών
προσδοκά στη διοικητική μεταρρύθμιση»
Μανιτάκης: «Στόχος μας είναι να κάνουμε
πιο οικονομική τη Δημόσια Διοίκηση»
Σαμαράς: «Και πιο αξιοκρατική»

Μανιτάκης: Μοντέλο για την αξιολόγηση δομών
το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Σύμφωνα και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, «ελπίζουμε ότι στην επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθούν όλες οι επιτροπές αξιολόγησης και για τα 11 υπουργεία. Στα τέλη Ιουλίου, θα γίνει η πρώτη ημερίδα ενημέρωσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλων των αξιολογητών, ώστε να οικειοποιηθούν τη μέθοδο και τη διαδικασία της αξιολόγησης . Μέχρι τέλη Αυγούστου, θα έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση σε όλα τα υπουργεία».
«Η επιτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαρτάται από τη συμμετοχή της διοίκησης. Ότι όλη αυτή η προσπάθεια της διοικητικής μεταρρύθμισης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Λέω αρκετούς μήνες γιατί ελπίζουμε να τελειώσουμε την αξιολόγηση  των δομών το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο να αρχίσει η  αξιολόγηση του προσωπικού», προσέθεσε.
Στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η μείωση κατά 30% των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων που θα προκύψει από το νέο μοντέλο διοίκησης και από τη συγχώνευση των υπηρεσιών επίσης κατά 30%. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά ότι θα γίνουν μετακινήσεις:
«Εμείς πρώτα θα λύσουμε το θέμα ποιες θέσεις, ποιες λειτουργίες , ποιες υπηρεσίες δεν χρειάζονται πια ή δεν είναι απαραίτητες ή πρέπει να συγχωνευτούν. Δεν πρόκειται να γίνει -επαναλαμβάνω- καμία απόλυση. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα της μετακίνησης που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία. Και θα χρησιμοποιηθούν κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των υπηρεσιών, στις ικανότητες και στα προσόντα των υπαλλήλων, ώστε να μετακινηθούν στα υπουργεία εκείνα που αξιοποιούνται και οι ίδιοι καλυτέρα, αλλά  και ωφελούν περισσότερο τον τόπο και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», είπε.
Προσέθεσε, δε, ότι το υπουργείο βασίζεται στην προεργασία που έχει γίνει στο προηγούμενο διάστημα με τη συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών με την Task Force, καθώς επίσης ότι«στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε τελειώσει το οργανόγραμμα -και είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτή είναι η κατάληξη της αξιολόγησης των υπηρεσιών- του υπουργείου μας». «Το οργανόγραμμα του υπουργείου μας, θα αποτελέσει το πρότυπο , τον πιλότο για τα οργανογράμματα όλων των άλλων υπουργείων, αφού φυσικά υποστούν τις αναγκαίες προσαρμογές, σύμφωνα με την ιδιομορφία και την αποστολή του κάθε υπουργείου», τόνισε ο υπουργός.
Τέλος, ανέφερε ότι συσκέψεις των αρμόδιων φορέων, υπό τον πρωθυπουργό θα επαναληφθούν στο επόμενο διάστημα.
aftodioikisi.gr