Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΩΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ "ΛΟΥΚΕΤΑ"



Εννέα στόχους έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση-συγχώνευση των Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Όπως είπε, «άμεσης δράσης είναι το κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Υπάρχει κατάλογος μερικών εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών. Για μερικούς έχει αρχίσει η αξιολόγηση. Για άλλους όχι. Τώρα όλα αυτά θα επισπευσθούν, ώστε σε λίγους μήνες - και πάντως πριν από το τέλος του έτους - να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους».

Όχι απολύσεις, ισοδύναμα μέτρα
Χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως υπογράμμισε, με βάση την ανεργία που έχει εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, «πρέπει να αντικατασταθεί κάθε μέτρο που οδηγεί σε απολύσεις, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Η ανεργία είναι κάτι που πρέπει να σταματήσουμε με κάθε τρόπο. Όχι μόνο γιατί κινδυνεύει άμεσα η κοινωνική συνοχή. Αλλά και γιατί μεγαλώνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ συρρικνώνονται τα φορολογικά έσοδα».
Αποκρατικοποιήσεις και εκτός μνημονίου
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα δώσει «έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις. Κι όπου χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για να τις επισπεύσουμε, θα την πάρουμε». «θα προωθήσουμε και αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές μας υποχρεώσεις. Αλλά πρέπει να γίνουν για να φέρουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», συμπλήρωσε, δίνοντας παραδείγματα:
«Όπως στους σιδηροδρόμους - κυρίως στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕΚι ακόμα στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, σε όλη την έκταση, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη... Όχι αποσπασματικά, κομματάκι-κομματάκι. Οργανωμένα και με επιτελικό σχεδιασμό. Πράγμα, που περιλαμβάνει ασφαλώς και τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗΗ αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της Ενέργειας, ασφαλώς θα γίνουν με προσοχή. Με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο. Με ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, ειδικά για την ενέργεια. Με ιδιαίτερη προσοχή για τα ορυχεία, όπου θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης, όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και με περιβαλλοντικές ρήτρες αντίστοιχες με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης...
»Από την άλλη πλευρά θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τηνπρογραμματισμένη αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων.Θα λάβουμε ιδιαίτερα υπ' όψιν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός έλεγχος του κράτους πάνω στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Που αποτελεί προτεραιότητα για μας. Αλλά και πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο σε κάθε σύγχρονη χώρα».
Παραχώρηση περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι συμβάσεις παραχώρησης υποδομών «που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, ασφαλώς με την παρουσία δημόσιας αρχής εποπτείας και ελέγχου. Ήδη από την στιγμή που - επιτέλους - καταργήθηκε το cabbotage, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από διεθνείς οίκους κρουαζιέρας για λιμάνια των νησιών μας. Όπου θα υπάρξουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί η οικονομία ολόκληρων περιοχών».
Πιλότος η αξιοποίηση περιοχής από Φάληρο έως Σούνιο
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «πέρα από το Ελληνικό, που ήδη προχωρά, θα δημιουργήσουμε Επενδυτικό Όχημα Ειδικού Σκοπού[το λεγόμενο SPV], για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη».
Μάλιστα, όπως είπε θα παρθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας, να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης. «Ώστε, όλα αυτά που σήμερα μένουν ανενεργά ή απαξιώνονται, να αποκτήσουν τεράστια αξία. Και μαζί να δημιουργήσουν υπεραξίες γης για όλες τις γειτονικές περιοχές και φυσικά για το Ελληνικό, η αξιοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει και θα προχωρήσει ανεξάρτητα. Κι αυτό το μεγάλης κλίμακας σχέδιο, θα αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε όλη την επικράτεια».
Ξεμπλοκάρισμα πόρων ΕΣΠΑ
Για το σημαντικό για τις περιφέρειες και την αναπτυξιακή τους πορεία εργαλείο, το ΕΣΠΑ, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ως είναι «το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (του ΕΣΠΑ), που αφορά 12,5 δισεκατομμύρια κονδύλια για την Ελλάδα. Εδώ άμεση προτεραιότητά μας είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να εκταμιευθούν το ταχύτερο». Κύρια κατεύθυνση είναι η κεντρική αδειοδότησή τους από το υπουργείο Ανάπτυξης, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα μεγάλου μεγέθους έργα. «Δεν μπορεί τέτοιοι πόροι να χάνονται στο λαβύρινθο της απίστευτης ελληνικής γραφειοκρατίας...», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Κατάργηση νόμου Ραγκούση, εναρμονισμός
νομοθεσίας με αυτές των χωρών του Νότου
Σε ό,τι αφορά στην ιθαγένεια και τους παράνομους μετανάστες, όπως είπε, θα ξεκινήσει άμεσα ο κοινοβουλευτικός διάλογος μεταξύ όλων των κομμάτων για να υπάρξει αλλαγή του νομικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας. Και μαζί για ολόκληρο το νομικό πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής.
«Η ανακοίνωση της προγραμματικής σύγκλισης αναφέρει κατά λέξη ότι αυτό θα γίνει "σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα, δηλαδή με χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Πιστεύω απόλυτα ότι μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό με ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων. Κι αυτό θα επιδιώξουμε», σημείωσε.
Μόνιμος Μηχανισμός Συντονισμού υπουργείων,πάταξη... γραφειοκρατίας
Αναφερόμενος στον εκσυχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την πάταξη της γραφειοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως «δεν υπάρχει ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς την ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Δηλαδή την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλαιπωρούν τον πολίτη».
Όπως σημείωσε, «η διοικητική μεταρρύθμιση σχεδιάζεται και προχωρά βήμα βήμα μαζί με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης... Ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων για την καθημερινή εργασία της Κυβέρνησης συνιστά απόλυτη προτεραιότητα. Κι αποφασίσαμε να συγκροτηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συντονισμού των υπουργείων. Θα ορίσω, μάλιστα ανώτατο αξιωματούχο επικεφαλής αυτού του μηχανισμού. Που υπ' ευθύνη μου θα συνεργάζεται στενά με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομίας, ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικός ως το φθινόπωρο». Πέραν αυτού, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί «διυπουργική επιτροπή για το σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Κι αυτή θα συνεδριάζει τακτικά υπ' ευθύνη μου»
«Προσωπικά, θεωρώ τη νοσηρή γραφειοκρατία νούμερο ένα εχθρό του τόπου! Το κατ' εξοχήν εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ανοίξουμε το δρόμο της Ανάπτυξης. Και τη γραφειοκρατία δεν την κατανικάς με αποσπασματικά μέτρα, αλλά με ολοκληρωμένη στρατηγική και συστηματική προσπάθεια», υπογράμμισε.
aftodioikisi.gr