Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ: ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Τριπλασιασμός των ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα από άκρο σε άκρο σε όλη τη χώρα, δημιουργία Κοινωνικών Φαρμακείων και Ιατρείων με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα, με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι τα συμπεράσματα από το 8ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), με θέμα «Η πρόληψη και η Κοινωνική Μέριμνα στην Τοπική Κοινωνία και ο Ρόλος του Ενιαίου Φορέα Υγείας». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη 6-7 Ιουλίου2012, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε στο πλαίσιο δομών και πόρων που χρειάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αναβάθμιση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα ξεκινάει με κεντρική στόχευση τη διατήρηση της υγείας των πολιτών και όχι τη θεραπεία των ασθενών. Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν διεξοδικά δράσεις και προγράμματα πρόληψης που έλαβαν χώρα σε δήμους μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ καθώς και επιστημονικά θέματα προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης πολιτών (π.χ. εμβολιασμοί, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ακράτεια κλπ).
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου συνόψισε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των ΟΤΑ για τη συμμετοχή τους στις τραπεζες εργασιών, τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το ΕΔΔΥΠΠΥ, ως πυλώνας δικτύωσης όλων των δήμων μελών όχι μόνο σε επίπεδο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους. Γι αυτό, πρέπει να αποκτήσει δυνατότητες πόρων άμεσα από τους πολίτες, προκειμένου να μπορέσει να επιτελέσει το σπουδαίο έργο της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας στις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε το διττό ρόλο που διαδραματίζει σήμερα το ΕΔΔΥΠΠΥ σε συνεργασία με τους ΟΤΑ: τόσο στην προαγωγή της υγείας και την κοινωνική μέριμνα, όσο και στην προαγωγή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μέσα από την ενσωμάτωση επιστημονικών δομών για ανασφάλιστους και αναξιοπαθούντες στους ΟΤΑ.
«Πρωταρχικός άξονας», ανέφερε , «πρέπει να ειναι η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους ιατρικούς συλλόγους και τοπικούς φορείς, ώστε να επανδρωθουν και να εξοπλισθούν άμεσα δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινωνικά φαρμακεία σε κάθε Δήμο. Μπορούμε όλοι μαζί, σε κάθε τοπική κοινωνία να ενώσουμε τις δυνάμεις και να προασπίσουμε τους πολίτες μας στην κοινωνική μέριμνα και φροντίδα».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, ο γενικός διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, με τον αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης κο Ζητάκη, επισκέφθηκαν το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στο οποίο δώρησαν φαρμακευτικό, υγειονομικό υλικό και βρεφικά γάλατα γα τη στήριξη των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών. Τις εργασίες του 8ου Πανελλήνιου συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ παρακολούθησαν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολη Ευάγγελος Λαμπάκης, δήμαρχοι και αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συντονιστές των δήμων μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ και πολλοί πολίτες.
aftodioikisi.gr