Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣΙΟΥΛΙΟΣ 2012
Κύριε Πρόεδρε.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια με τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς οφείλεται τόσο στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, γιατί στη χώρα μας ούτε έχει θεσμοθετηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή ούτε δίνονται οι απαιτούμενες δαπάνες.

Ακόμη, σημαντική είναι η ευθύνη των εκλεγμένων στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ και λοιπών) που πρωτοστάτησαν να αναλάβουν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών από το υπουργείο Πρόνοιας, βάζοντας τροφεία για τη λειτουργία τους, λειτουργώντας τους παιδικούς σταθμούς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ορθώνοντας ταξικούς φραγμούς,  από την πιο τρυφερή ηλικία της προσχολικής αγωγής.
Αρκετές και στο νησί μας, είναι οι οικογένειες και τα νέα ζευγάρια που το Σεπτέμβρη θα πρέπει να βρουν πού θα πρέπει να αφήσουν το παιδί τους, καθώς οι άνεργες μητέρες και οι ανασφάλιστες αποκλείονται και από τη δυνατότητα αίτησης, αφού οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δε λειτουργούν με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, αλλά επιπροσθέτως, με το αν αυτές έχουν βεβαίωση εργασίας ή ένσημα.
 Κοντά σε αυτές, σε πολλές άλλες κόβεται και το επίδομα του παιδικού σταθμού που έδινε το ΙΚΑ, πριν από την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ, αναγκάζοντας έτσι δεκάδες νέα ζευγάρια να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν και αυτό το κόστος.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύει ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να μένει έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Σε κανένα παιδί δεν πρέπει να λείψει η οργανωμένη και ενιαία με επιστημονικά κριτήρια διαπαιδαγώγηση.
Καμιά οικογένεια δεν πρέπει να πληρώνει τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή, μέσα στο εκρηκτικό κοινωνικό τοπίο που ζούμε λόγω των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, να ζητά τροφεία, αντί να αγωνίζεται για την πλήρη κάλυψη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα παιδιά της πόλης μας, της χώρας, και στους πρώην δήμους, δεν μπορούν να βρουν στέγη σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την ώρα που υπάρχει επιτακτική ανάγκη λόγω της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης,  εργαζόμενοι άνεργοι επιστήμονες και λοιπό προσωπικό δεν προσλαμβάνονται για να τους στελεχώσουν, οι σταθμοί λειτουργούν με συμβασιούχους που ζουν την ομηρία και την ανασφάλεια της απόλυσης ενώ οι ανάγκες των γονιών συνεχώς διευρύνονται.
            Δεν είναι "αναπτυξιακό" έργο λένε τα πολιτικά στηρίγματα του κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ_ΔΗΜΑΡ, περικοπή των κοινωνικών δαπανών κραυγάζουν τα αφεντικά της Ευρώπης!
Ως δημοτική αρχή  έχετε σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί στηρίζετε και υλοποιείτε την αντιλαϊκή πολιτική μέχρι κεραίας σε τοπικό επίπεδο.
Ταμπουρώνεστε πίσω από τη ΔΗΚΕΧ, αντί άμεσα να προχωρήσετε στην ίδρυση νέων βρεφονηπιακών σταθμών που θα καλύπτουν τις οξυμμένες ανάγκες των δημοτών είτε μέσω ΔΗΚΕΧ είτε άμεσα από το Δήμο, ενώ ακόμα και τα ελάχιστα χρήματα που σας δίνουν οι κυβερνήσεις που υπηρετείτε τα σκορπάτε σε αμφιβόλου ποιότητας έργα.
Εμείς ζητάμε να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να τοποθετηθούν όλοι πάνω στις προτάσεις μας , που ακολουθούν παρακάτω.
Ωστόσο ο χιώτικος λαός και γενικότερα ο ελληνικός οφείλει επιτέλους-αφού δυστυχώς δεν το έπραξε στις πρόσφατες εκλογές- να βγάλει τα συμπεράσματά του και να απομονώσει την πολιτική που εκπορεύεται από τις  παρατάξεις και κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και γενικά των κομμάτων που ασχέτως αυταπατών και ψευδαισθήσεων που καλλιεργούν με περισσή διγλωσσία και δημαγωγία, προσκυνούν την ΕΕ και το ευρώ, πολιτική που του στερεί βασικά στοιχειώδη δικαιώματα, πολιτική που ως λαό μας οδηγεί στον αφανισμό μας.
Ο μόνος δρόμος να αποκρουστεί η λαίλαπα και να μην παρακολουθούν οι  εργαζόμενοι και άνεργοι,  ο κάθε γονιός, το προσωπικό των σταθμών, αυτή  την άθλια κατάσταση ως σίριαλ που εξελίσσεται σε επεισόδια, είναι να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Το δυνάμωμα των αγώνων, η οργάνωση στα σωματεία, στις λαϊκές επιτροπές, η πίεση προς το Δήμο και τη συγκυβέρνηση, είναι προϋπόθεση ώστε να ξεδιπλωθεί κίνημα διεκδίκησης και αλληλεγγύης, να μη μένουν νέα ζευγάρια,  εργάτες και άνεργοι, ευάλωτες οικογένειες εκτεθειμένοι στην επίθεση.
Ζητάμε λοιπόν :
·                                 Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί εργατικής οικογένειας έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
·                                 Πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές.
·                                 Καμιά απόλυση εργαζόμενου.
·                                 Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες.
·                                 Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων και μέχρι τότε άμεση ανανέωση των συμβάσεών τους
·                                 Κατάργηση των τροφείων, ως πρώτο βήμα η μείωσή τους και η απαλλαγή άνεργων, πολύτεκνων ή οικογενειών με ΑΜΕΑ. Καμιά πίεση σε οικογένεια που δεν μπορεί να πληρώσει!!
·                                 Πλήρη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από το κράτος.


ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΑΜΠΑΖΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΩΣΤΑΛΑ –ΓΙΟΜΕΛΟΥ ΚΛΑΙΡΗ
ΒΑΡΒΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ