Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ "ΑΙΓΑΙΑ ΖΕΥΞΗ"




Με αφορμή τις επερχόμενες ενημερωτικές συναντήσεις για το έργο «Αιγαία Ζεύξη», που αφορά την ανάπτυξη 28 Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 706 MW στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λήμνος), η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών και ενόψει της πρώτης σύσκεψης-ημερίδας της Πέμπτης για την ενημέρωση των φορέων αναφορικά με την ανάπτυξη της επένδυσης στη Λέσβο, παρουσιάζει συνοπτικά την προγραμματιζόμενη δράση, σύμφωνα με υποβληθείσα πρόταση της εταιρείας.

Το έργο είναι προϋπολογιστικού κόστος 1,8 δις ευρώ και συνδέει τα τρία νησιά με παράλληλη ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων. Το έργο έχει λάβει 28 άδειες παραγωγής απ΄ τη ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς και προσφορά σύνδεσης από το Διαχειριστικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει κατατεθεί στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι από τους αρμόδιους φορείς που θα γνωμοδοτήσει σε ότι αφορά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ την τελική ευθύνη της αδειοδότησης την έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Στη Λέσβο προβλέπεται η κατασκευή 10 Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 306 MW αποτελούμενα από 153 ανεμογεννήτριες. Οι προτεινόμενοι χώροι εγκατάστασης χωροθέτησης είναι στο Δυτικό και Κεντρικό Τμήμα του νησιού (Δ.Ε Ερεσού/Αντίσσης και Καλλονής).

Τα έργα Ηλεκτρικής Διασύνδεσης περιλαμβάνουν τρεις (3) υποσταθμούς μέσης και υψηλής τάσης, έναν (1) σταθμό μετατροπής εναλλασσόμενου συνεχούς ρεύματος, υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν τις ανεμογεννήτριες με τους υποσταθμούς, υπόγεια υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν τη Λέσβο με τη Λήμνο και τη Χίο και υπόγεια υποβρύχια καλώδια διασύνδεσης της Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα (Εύβοια), ώστε να μπορεί να δίνει και να παίρνει ρεύμα από το Εθνικό σύστημα. Η συνολική επιφάνεια μόνιμης κατάληψης των Αιολικών Πάρκων και των συνοδευτικών έργων, υπολογίζεται στα 797 στρέμματα. Με το πέρας των εργασιών, ο φορέας του έργου θα προβεί σε εργασίες αποκατάστασης της βλάστησης και των τοπικών χώρων επέμβασης ούτως ώστε να επανέλθουν στην προτέρα τους κατάσταση. 

Η σχεδιαζόμενη επένδυση σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας, δημιουργεί πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη προς την κοινωνία. 

1) Εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στα τρία νησιά
2) Έσοδα 4,7 εκ. ευρώ οφέλη ετησίως (2 εκ. ευρώ υπολογίζονται για τη Λέσβο), για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού των περιοχών που αναπτύσσονται τα Αιολικά Πάρκα.
3)Επιστροφή 2,7 εκ. ευρώ ετησίως στους οικιακούς καταναλωτές των ΟΤΑ Ά βαθμού που προβλέπεται να εγκατασταθούν τα Αιολικά Πάρκα, μέσω πιστώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. 
4) Έσοδα 0,8 εκ. ευρώ ετησίως για το Πράσινο Ταμείο, το οποίο με τη σειρά του, χρηματοδοτεί περιβαλλοντικές δράσεις και προγράμματα. 
5) 450 νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο, στη φάση κατασκευής του έργου (τρία χρόνια) πλέον των έμμεσων θέσεων που προκύπτουν σε ντόπιους εργολάβους, τεχνίτες και εργάτες. 
6) Τόνωση κατασκευαστικού κλάδου, οικοδομικών δραστηριοτήτων, μονάδων παραγωγής τσιμέντων, λατομείων, χωματουργικών εργολάβων κτλ.
7) 75 νέες θέσεις εργασίας (στα τρία νησιά) στη φάση λειτουργίας του έργου (20 χρόνια) πλέον των έμμεσων υποστηρικτών έργων που προκύπτουν σε ντόπιους τεχνίτες και εργάτες. 
8) Ασφάλεια εφοδιασμού σε τοπικό επίπεδο
9) Χρήση υπό ανάπτυξη διασύνδεσης της υποδομής για περαιτέρω διασύνδεση νησιών του Βορείου Αιγαίου.
10) Βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στα τρία νησιά μέσω της υποκατάστασης της συμβατής ηλεκτρικής παραγωγής, από ιδιαίτερα ρυπογόνα καύσιμα (πετρέλαιο). Η εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται σε 2,6 εκ. τόνους ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές 1.000.000 αυτοκινήτων μέσου κυβισμού.
11) Νέες αναπτυξιακές προοπτικές στα τρία νησιά μέσω αφενός της αναβάθμισης των υποδομών και αφετέρου της υποστήριξης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, βασιζομένου στις αρχές της πράσινης οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης. 
12) Δυνατότητα αξιοποίησης άλλων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε οικιακό ή επιχειρηματικό επίπεδο (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα, κ.τ.λ).

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους, διοργανώνει τις εξής ενημερωτικές συσκέψεις: α) την Πέμπτη 12 Ιουλίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 10 το πρωί β) την Τρίτη 17 Ιουλίου ώρα 7 το απόγευμα στο ΕΠΑΛ Μούδρου Λήμνου, γ) την Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 8 το απόγευμα στη Σκάλα Ερεσού (Αρχαιολογικό Μουσείο- πρώην δημοτικό σχολείο Σκάλας Ερεσού).