Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ , ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Βασικά σημεία ομιλίας  του Κώστα Τριαντάφυλλου, εισηγητή για θέματα Δημοσίας Τάξεως εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.
  • Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων διεξάγεται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρώπη. Η δανειακή σύμβαση δεν είναι ανεξίτηλα γραμμένη. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέγγενη πιέσεων για όλο και περισσότερα μέτρα συμπίεσης του εισοδήματος, αλλά και διαρκούς απαξίωσης της ιδιότητάς της ως επαρκούς μέλους της ΕΕ. Η μόνη επιλογή της Ελλάδας είναι η ανατροπή της φθίνουσας πορείας και η ουσιαστική επανένταξή της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
  • Οφείλουμε να επανεξετάσουμε το σύνολο των ρυθμίσεων που δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο μίας μακράς προεκλογικής περιόδου που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
  • Τα προηγούμενα 3 χρόνια μέσα στην πίεση του μνημονίου η χώρα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, στην Υγεία, στην Ανώτατη Παιδεία, στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, στην θωράκιση της διαφάνειας. Αυτές είναι σημαντικές παρακαταθήκες ανεξαρτήτως Μνημονίου και ορίζουν σαφώς το χθες από το αύριο.
  • Βασική παράμετρος και προϋπόθεση είναι η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς, τη συλλογική προοπτική.
  • Απαιτούμε διαρκώς ασφάλεια μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο που θα σέβεται στο ακέραιο τα ατομικά δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών, το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Γιατί σήμερα η διασφάλιση της προστασίας του πολίτη σημαίνει: δημοκρατία, αξιοπρέπεια και δυνατότητα ενάσκησης των δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους, ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων.
  • Στα θέματα Δημοσίας Τάξεως όμως, δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση. Τα προηγούμενα χρόνια νέες δυνάμεις αστυνόμευσης δημιουργήθηκαν. Επλήγη σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό έγκλημα. Βάλαμε σε νέες βάσεις με αταλάντευτη βούληση την επίλυση της  μετανάστευσης χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Στον τομέα της πυρόσβεσης τα σημάδια βελτίωσης και εξέλιξης των μέσων πρόληψης με τη χρήση και της τεχνολογίας, παράλληλα με τον ασύγκριτο επαγγελματισμό των πυροσβεστών, δημιουργούν ένα πλαίσιο δικαιολογημένης πλέον σιγουριάς  χωρίς όμως, εφησυχασμό. Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω αναφορά στην εκλογική μου περιφέρεια, τη Χίο, στους πυροσβέστες και τους κατοίκους εθελοντές που δίνουν ξανά τη μάχη με τις φλόγες.
  • Το βάρος θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία ενός συστήματος αστυνόμευσης που θα στηριχθεί στη σωστή και με σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευση του προσωπικού, στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα του, αλλά και στον τρόπο δράσης του ακόμη και σε επίπεδο ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στον πολίτη.
·        Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πρέπει όμως να συνεχίσει πιο έντονα σε συνεργασία με επιστήμονες που ειδικεύονται στην αντεγκληματική πολιτική, την επεξεργασία μίας συνεχώς ανανεούμενης και ολοκληρωμένης  πολιτικής για την πρόληψη της εγκληματικότητας.
·        Πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός διακομματικού Εθνικού Συμβουλίου Αντεγκληματικής Πολιτικής και Ασφάλειας, όπου θα συμμετέχουν, εκπρόσωποι των κομμάτων που σέβονται τις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου και στο οποίο θα προεδρεύει ο αρμόδιος υπουργός. Το Συμβούλιο θα δίνει έμφαση στις νέες μορφές εγκλήματος όπως το διαδικτυακό, καθώς και στην διακρατική συνεργασία. Φυσικά η λειτουργία του εν λόγω οργάνου δεν θα βαρύνει επ’ ουδενί τρόπω τον προϋπολογισμό του κράτους.
·        Το πλαίσιο για μία σύγχρονη ολοκληρωμένη πολιτική στο θέμα είναι ότι πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε ενιαίο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας με αναγωγή στο επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με κατοχυρωμένες και θεσμοθετημένες συνέργειες μεταξύ όλων των φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας.
  • Πιστεύω βαθιά ότι καμία κρίση στην ελληνική ιστορία δεν ξεπεράσθηκε με διχασμούς και με αντιπολίτευση απλά για την αντιπολίτευση. Σε όλον τον κόσμο διαχρονικά οι κρίσεις ξεπερνώνται με ομοψυχία και συναίνεση. Και φυσικά γιατί πιστεύω ότι καμία κρίση δεν κράτησε για πάντα.