Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ



Σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους μετανάστες και την ιθαγένεια και εναρμόνισή του με το αυστηρότερο που ισχύσει στην Ε.Ε., αλλά καινομοθετικές αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θα προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησαν νωρίς το απόγευμα, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργόςΧαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως τονίστηκε, όμως, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν έπειτα από συνεννόηση με τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον συγκυβέρνηση. Την άλλη σημαντική προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου αποτελεί η υλοποίηση της Ασπίδας Κοινωνικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρότατα προβλήματα των ομάδων πολιτών που πλήττονται από την ύφεση.
Όπως σημείωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής του Χ. Αθανασίου σε συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους, ο μεταναστευτικός νόμος θα αυστηροποιηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  τα χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα που αποτελούν προϋπόθεση για δυνατότητα υποβολής αίτησης για πολιτογράφηση θα αυξηθούν από επτά χρόνια (πέντε για όσους είχαν κάνει αίτηση πριν από τη δημοσίευση του νόμου Ραγκούση) σε 10 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια που χορηγείται αυτομάτως στα παιδιά νομίμων μεταναστών που διαβιούν στη χώρα, όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου, η προϋπόθεση των πέντε χρόνων νόμιμης παραμονής πριν από τη γέννηση του παιδιού σχεδιάζεται να αυξηθεί σε οκτώ χρόνια. Επίσης  ο κ. Αθανασίου είπε ότι σχεδιάζεται ρύθμιση ώστε οι νέοι μετανάστες που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να λαμβάνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των Επιτροπών που συγκαλούνται για τη χορήγηση υπηκοότητας στη Διεύθυνση Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών και στις περιφέρειες, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετική βραδυπορία από τη στιγμή που ορίσθηκε ότι θα είναι άμισθες, ο κ. Αθανασίου είπε ότι σχεδιάζεται το πρόβλημα να επιλυθεί εκ των έσω με τη σύνθεση περισσότερων Επιτροπών και την ανεύρεση έμμεσου τρόπου πληρωμής ίσως με τη συμπερίληψη του χρόνου των Επιτροπών στο ωράριο των υπαλλήλων.
aftodioikisi.gr