Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΝΑΛ ΚΑΙ Lesvoshop Α.Ε.




Με αφορμή ερώτηση της αντιπολίτευσης που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των εταιρειών ΑΕΝΑΛ και Lesvoshop A.E., η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επισημαίνει πως σε ζητήματα όπως η αποδέσμευση του καταστήματος της Μυτιλήνης, η πληρωμή των υπαλλήλων και η πληρωμή των προμηθευτών, η ίδια δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες και να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες διότι με αυτόν τον τρόπο θα νομιμοποιήσει ενέργειες του παρελθόντος οι οποίες βρίσκονται υπό δικαστική και διοικητική έρευνα. Παράλληλα η Περιφέρεια στην απάντησή της, τονίζει ότι οποιαδήποτε αναφορά γίνεται στα θέματα της ΑΕΝΑΛ και Lesvoshop Α.Ε. δεν θα πρέπει να βασίζεται στην λογική των εύκολων λύσεων, αντιθέτως σε προτάσεις που θα έχουν νομική βάση και γνώμονα το συμφέρον της Περιφέρειας και των πολιτών.

Αναλυτικά ολόκληρη η απάντηση της Περιφέρειας έχει ως εξής:
1. Με την υπ’ αριθ. 78/7.4.2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εγκρίθηκε η απ’ ευθείας ανάθεση στην εταιρία Ορκωτών Λογιστών Grant Thornton προκειμένου να προσδιοριστούν επακριβώς τα ενεργητικά και παθητικά στοιχεία των εταιριών ΑΕΝΑΛ και Lesvoshop A.E.
2. Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 12.7.2011 (αρ. αποφ. 102/12.7.2011) απεφάσισε τη λύση και εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E. 
Α) Όσον αφορά την ΑΕΝΑΛ, η εταιρία διαλύθηκε όπως προκύπτει από το ΦΕΚ 2144/26.9.2011/Τεύχος Β’. 
Β) Όσον αφορά την Lesvoshops Α. Ε. και επί της ήδη κατατεθείσας αίτησης της τέως Νομαρχίας περί λύσεως της ανώνυμης εταιρίας Lesvoshops Α. Ε., το δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση της αίτησης λόγω μη νομότυπης επίδοσης, με την αιτιολογία ότι κατά το χρόνο της επίδοσής της αίτησης, η εταιρία δεν είχε διοίκηση (Απόφαση 19/2011 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης). Σύμφωνα όμως με το ΦΕΚ 3493/3.6.2008, η θητεία του ΔΣ της εταιρίας Lesvoshops Α. Ε είναι δυνατόν να παραταθεί μέχρι την 28.2.2011 μέχρι της αντικατάστασής του από νέα μέλη που θα ορισθούν. 
Εν συνεχεία, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2011 η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το πόρισμα των Ορκωτών Ελεγκτών καθώς και η ήδη κατατεθείσα μηνυτήρια αναφορά του τέως Νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, απεστάλησαν τόσο στην Δικαιοσύνη (Εισαγγελέα Πλημ/κων Μυτιλήνης, Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Εισαγγελέα Αρείου Πάγου), όσο και στις αρμόδιες Κρατικές-Ελεγκτικές Αρχές (Υπουργείο Εσωτερικών). Επιπλέον, εστάλη έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών με το ερώτημα εάν το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Β. Αιγαίου θα διορίσει εκκαθαριστή για την ΑΕΝΑΛ ή αν ο Περιφερειάρχης με την ιδιότητά του θα ζητήσει από την δικαιοσύνη το διορισμό εκκαθαριστή.
Ας σημειωθεί εδώ ότι το νομικό πλαίσιο καθορισμού της διαδικασίας λύσης και εκκαθάρισης αμιγών επιχειρήσεων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο 2011 με το ΦΕΚ Β’ 3325/30-12-2011 
3.Ακολούθως το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του την 27.03.2012ενέκρινε το να απευθυνθεί η Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με έγγραφη αίτησή της, στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών προκειμένου εκείνη να της υποδείξει δύο (2) Ορκωτούς Ελεγκτές – Λογιστές οι οποίοι θα διενεργήσουν την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ σύμφωνα με τον Νόμο. 
4.Εν συνεχεία το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του την 29.5.2012και κατόπιν λήψεως της απάντησης του ΣΟΕΛ, ενέκρινε την ανάθεση της εκκαθάρισης της Αμιγούς Νομαρχιακής Επιχείρησης της πρώην Νομαρχιακής Αυτ/σης Λέσβου με την επωνυμία «Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτ/σης Λέσβου – Α.Ε.Ν.Α.Λ.» στους Ορκωτούς Ελεγκτές – Λογιστές κ.κ. Παναγιώτη ΑΛΑΜΑΝΟ και Επαμεινώνδα ΓΚΙΠΑΛΗ της Εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Α.Ε.
Αναφορικά με την Lesvoshops Α. Ε. και τα ζητήματα περί αποδέσμευσης του καταστήματος της Μυτιλήνης, απόλυσης και πληρωμής υπαλλήλων της ΑΕΝΑΛ κλπ, είναι γνωστό ότι η εταιρία αυτή στερείται διοίκησης και εκπροσώπησης ήδη από τον Φεβρουάριο του 2011. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες και να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες διότι με αυτό τον τρόπο θα νομιμοποιήσει ενέργειες του παρελθόντος οι οποίες βρίσκονται υπό δικαστική και διοικητική έρευνα. Το ζητήματα αυτά θα επιλυθούν μετά την ανάληψη των καθηκόντων των Ορκωτών Ελεγκτών.
Επιπλέον, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ουδεμία ευθύνη φέρει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Lesvoshop Α. Ε., αντιθέτως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δώσει λύση στο θέμα αυτό κινούμενη εντός των ορίων του Νόμου και με τις αρμοδιότητες που τις έχουν αποδοθεί. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τις μέχρι τώρα ενέργειές της.
Τέλος, θα παρακαλούσαμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων και λανθασμένων εντυπώσεων που δημιουργούνται στους πολίτες, οποιαδήποτε αναφορά γίνεται στα θέματα της ΑΕΝΑΛ και Lesvoshops Α. Ε., να μην βασίζεται στη λογική των εύκολων λύσεων αλλά να συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα έχουν νομική βάση και γνώμονα το συμφέρον της Περιφέρειας και αυτό των πολιτών.