Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ : ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των πυρκαγιών στη Χίο κατέθεσε ο υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Δημόσιας Τάξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος, καταγγέλλοντας ανεπάρκεια συντονισμού της επιχείρησης.
Antarakis George
Antarakis George το διάβασαν
Ο βουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα της εφημερίδας «Η Ελλάδα αύριο», σύμφωνα με τα οποία «πληθαίνουν οι καταγγελίες για κρατική ανικανότητα πίσω από την καταστροφή τόσο στους τομείς έγκυρης πρόληψης όσο και του συντονισμού των αρμοδίων φορέων για την αποτελεσματική κατάσβεση της πυρκαγιάς».
Όπως επισημαίνει ο κ. Καπερνάρος, «από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης δεν λήφθηκαν εγκαίρως τα κατάλληλα αντιπυρικά έργα πριν από την έναρξη της επικίνδυνης θερινής περιόδου, ενώ μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς οι αρμόδιες αρχές δεν κατάστρωσαν ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης για να μπορούν να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις σχετικά με τη στρατηγική του μηχανισμού κατάσβεσης».
Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει, είναι ότι επειδή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπορούσε να γίνει η υδροληψία των πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη γειτονική θάλασσα τα πυροσβεστικά ταξίδευαν 40 ολόκληρα λεπτά κάθε φορά έως τον κόλπο της Καλλονής στη Μυτιλήνη για να εφοδιαστούν με νερό αντί να προσθαλασσωθούν στον γειτονικό τουρκικό κόλπο του Τσεσμέ ή της Μερσίνας.
Ο κ. Καπερνάρος καταγγέλλει «απαράδεκτη μετάθεση ευθυνών μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, ύποπτες μεθοδεύσεις και εγκληματικές αστοχίες», ενώ ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με το αν υποβλήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αίτημα στην τουρκική πλευρά για να επιτραπεί η υδροληψία στον κόλπο του Τσεσμέ ή της Μερσίνας.