Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

TΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ




Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν χθες να περιορίσουν την πυρκαγιά στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Πάνω από 120.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Παρανάλωμα του πυρός τα μισά μαστιχόδεντρα και ελαιόδεντρα του νησιού. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ καταγράφει τις ζημιές, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων
Οι φλόγες άρχισαν να σβήνουν στη Χίο, αποκαλύπτοντας μια τεράστιας έκτασης περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή. Πάνω από 120.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης είχαν γίνει στάχτη μέχρι χθες το απόγευμα, καταστρέφοντας τους μαστιχοπαραγωγούς, τους μελισσουργούς και τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού.
Παράλληλα, από τα πλέον επίσημα χείλη εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η πυρκαγιά ήταν έργο εμπρηστών, αφού αυτό υποστήριξαν τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, όσο και ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.
Χθες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Το πιο σημαντικό ενεργό μέτωπο ήταν από το χωριό Σιδηρούντα μέχρι το βουνό Γιαννάκι. Αν και η συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσβατη, οι επίγειες δυνάμεις είχαν για πρώτη φορά χθες ουσιαστική βοήθεια από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Η εξασθένηση των ανέμων βοήθησε σημαντικά το έργο των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων, που δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών.
Το πρόβλημα
Το σημαντικότερο πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χθες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν το πώς θα εμποδίσουν τη φωτιά να επεκταθεί από το Γιαννάκι προς τη βόρεια πλευρά του νησιού, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η καταστροφή του νησιού θα ήταν ολοκληρωτική. Αντίθετα, στη νότια Χίο έκαιγαν χθες μικρές εστίες στα χωριά Ολύμπι και Μεστά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς.
«Τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα. Τα αεροπλάνα ρίχνουν νερό χωρίς προβλήματα και έχουν περιορίσει το μέτωπο της πυρκαγιάς. Αν συνεχίσουν έτσι, εκτιμώ ότι ο έλεγχος της φωτιάς είναι θέμα μερικών ωρών», είπε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Κοινότητας Αυγωνύμων, Κώστας Δροσινός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν καεί 127.400 στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων. Συγκεκριμένα, το 30,49% των καμένων ήταν φυτικές περιοχές, το 27,12% αγροτικές εκτάσεις, το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις, το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων και το 4,56% δάση πλατύφυλλων.
Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνεται σχεδόν η μισή παραγωγή της φημισμένης σε ολόκληρο τον κόσμο μαστίχας Χίου, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας.
Οι απώλειες
Η οικονομική ζημιά από τη μαστίχα υπολογίζεται σε 4-5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για φέτος. Στάχτη έχουν γίνει και σχεδόν τα μισά ελαιόδεντρα του νησιού, ενώ οι απώλειες των μελισσοκόμων προσεγγίζουν το 60%. «Χάθηκαν και αρκετά αιγοπρόβατα, αλλά η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη. Οι βοσκοί πρόλαβαν και απομάκρυναν τα κοπάδια από τα βοσκοτόπια πριν φτάσει η φωτιά», επεσήμανε ο κ. Δροσινός.
Στη Χίο βρίσκεται ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να καταγράψει τις απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία των αποζημιώσεων. Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες παράλληλες δράσεις, όπως η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε 400 δικαιούχους.
Δηλώσεις Δένδια
«Σοβαρές οι ενδείξεις ότι έδρασαν εμπρηστές»
Για εμπρησμό στη Χίο και τη Ζάκυνθο μίλησαν ανοιχτά χθες οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας τονίζοντας ότι θα ζητηθεί η βοήθεια ακόμα και της ΕΥΠ για να εντοπιστούν οι δράστες. Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού σε κάποια από τα πύρινα μέτωπα.
«Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στις πυρκαγιές της Χίου και της Ζακύνθου, έχουμε ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών. Εχω ζητήσει ήδη, πέρα από τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. , τη βοήθεια της ΕΥΠ. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών» τόνισε ο υπουργός. Ο υπ. Ναυτιλίας Κων. Μουσουρούλης, ο οποίος βρέθηκε στη Χίο, είπε ότι όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εμπρησμό. Οι δηλώσεις Δένδια προκάλεσαν πάντως την αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου γίνεται λόγος για ανύπαρκτη πρόληψη, ενώ η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα χαρακτηρίζει προκλητικές τις δηλώσεις του υπουργού και σημειώνει ότι αποκρύπτεται το γεγονός ότι στη Χίο οι υποδομές πυρασφάλειας ήταν ανύπαρκτες. Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Κ. Τσόγκας, τόνισε ότι μόνο τη Δευτέρα καταγράφηκαν 86 ενάρξεις δασικών πυρκαγιών και συμπλήρωσε: «Μετά το μπαράζ των πυρκαγιών του προηγούμενου τριημέρου, μας προβληματίζουν οι 4 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Ζάκυνθο, καθώς και η ώρα έναρξης της πυρκαγιάς στη Χίο, στις 02:25 τα ξημερώματα του Σαββάτου».
Στέλιος Βογιατζάκης
ethnos.gr