Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ , ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΙΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ




Συνέντευξη τύπου έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χίου κ. Κώστας Τριαντάφυλλος ,σημερα το μεσημέρι,  κάνοντας προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Χίου και την ανακούφιση των πληγέντων απο την καταστροφική πυρκαγιά


§         Ο Βουλευτής έκανε έναν μικρό απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων του, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ενέργειες - επικοινωνία -  επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία για ζητήματα που αφορούν τις αποζημιώσεις των πληγέντων, την κήρυξη του νησιού ως πυρόπληκτου, την κίνηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση μελέτης για την περιοχή, από εμπειρογνώμονες.

§         «Η αποκατάσταση χωρίζεται σε τρείς χρονικές περιόδους:
-     στο άμεσο χρονικό διάστημα, με επίλυση ζητημάτων αποζημιώσεων, εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας
-      στους αμέσως επόμενους μήνες, με σύσταση Φορέα Διαχείρισης, εκπόνηση σχεδίου, πραγματοποίηση επιστημονικού συνεδρίου, εφαρμογή αντιπλημμυρικού σχεδιασμού
-   σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, με εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου για αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της περιοχής».
§         «Η καταστροφή είναι πρωτόγνωρη και απαιτεί από όλους τους φορείς και τις Αρχές της Χίου, σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα, συνεργασία».
§         «Κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικής σκοπιμότητας δεν χωρούν αυτήν την περίοδο. Απαιτείται να αλλάξουμε τις μέχρι τώρα πρακτικές και νοοτροπίες και να βαδίσουμε πάνω σε ένα ολοκληρωμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο αποκατάστασης της πυρόπληκτης Χίου».
§         «Εγγυητής της πορείας και της εφαρμογής του σχεδίου αυτού είναι οι πολίτες της Χίου».
§         «Μετά την μεγάλη καταστροφή της 18ης Αυγούστου 2012, κανείς δεν μπορεί να μην επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα μεγάλα ζητήματα του Νομού και τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του τόπου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη ανασυγκρότησης του νησιού».
§         «Στην προσπάθεια αυτή η κοινωνία των πολιτών πρέπει να έχει τον ρόλο που της αρμόζει, με τα εθελοντικά κινήματα να έχουν ρόλο και λόγο. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων, μέσω ενός μητρώου καταγραφής τους, θεωρώ ότι θα ήταν σκόπιμη».
§         Αύριο, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Βουλευτή με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα την συνδρομή στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του νησιού.

Ακολουθεί το κείμενο με την πρόταση Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Πυρόπληκτης Χίου, του Κώστα Τριαντάφυλλου:



Πρόταση για Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Πυρόπληκτης Χίου

Για την αποκατάσταση του Νησιού μας από την πρόσφατη καταστρεπτική πυρκαγιά, προτείνω μία νέα προσέγγιση που θα δίνει περισσότερο ρόλο και ευθύνη στις τοπικές δομές και αρχές. Η πρόσφατη εμπειρία από τις καταστροφικές φωτιές στην Πελοπόννησο και τους κεντρικά δομημένους φορείς αποκατάστασης και υλοποίησης δεν έχει αποδώσει έως τώρα τα αναμενόμενα.

Από την άλλη, έχει αποδειχτεί αρκετά επωφελής η ιδιωτική πρωτοβουλία και η σύμπραξη με τις τοπικές αρχές. Προφανώς, η παρουσία, η συνδρομή και η επιστασία των κεντρικών κρατικών δομών και υπηρεσιών είναι απαραίτητες για ένα τόσο σημαντικό έργο.

Ως εκ τούτου, κρίνω ως πιο δόκιμο για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής της Χίου τη σύσταση και λειτουργία ενός Τοπικού Φορέα, με την αρωγή, βεβαίως, και της Πολιτείας.

Η πρόταση μου επιγραμματικά έχει ως εξής:

  1. Σύσταση Φορέα - Δικτύου με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, σύμφωνα με το άρθρο 101 του ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ),  με τη συμμετοχή του Δήμου, της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Επιμελητηρίου Χίου και της ΕΤΑΧ. Φυσικά, η αναφορά αυτών των φορέων είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική.
  2. Ο φορέας αυτός θα αποτελέσει τη δομή διαχείρισης του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής.
  3. Έργο του φορέα θα είναι η εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπλασης τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2012.  Επιπροσθέτως, ο φορέας θα έχει υπό την επίβλεψη του το συντονισμό, παρακολούθηση, αξιολόγηση και έγκριση των έργων και των ενεργειών που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης. Είναι σημαντική η συλλογική διάσταση του φορέα, ώστε τον σχέδιο να είναι ορθά τεκμηριωμένο και η εκτέλεση να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των αρχών και φορέων του νησιού. Εμβαλωματικές προσεγγίσεις δεν επιτρέπονται.

Α. Θεμελιώδης σκοπός των έργων και ενεργειών που υλοποιούνται είναι η τόνωση της οικονομίας του Νησιού, ώστε να ανασταλεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση και να ενισχυθεί η προστασία του περιβάλλοντος.
Β. Ο τελικός σκοπός του φορέα και του ολοκληρωμένου σχεδίου είναι η αγροτική, οικιστική, περιβαλλοντική ανασυγκρότηση καθώς και η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών.

4.    Σημαντική παράμετρος του σχεδίου είναι – και αυτό αποτελεί σημείο εμπλοκής και της Πολιτείας – η:
α. Ενίσχυση και παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και παραγωγούς και ιδίως, σε αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της τοπικής παραγωγής, της μαστιχοκαλλιέργειας, της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας.
β. Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης του τουρισμού και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής και Διεθνούς κοινής γνώμης για την ανάγκη στήριξης των μοναδικών τοπικών προϊόντων.
γ. Βελτίωση και αποκατάσταση παραγωγικών υποδομών.

5.  Πόροι της λειτουργίας του φορέα καθώς και κονδύλια αποκατάστασης μπορούν να αποτελέσουν οι :
α. Πόροι από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 (ΕΣΠΑ),
β. Πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,
γ.  Πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αντίστοιχες Πολιτικές και Ειδικές Δράσεις της Ένωσης, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης, το Ταμείο Συνοχής και οι Ειδικές Δράσεις για το Περιβάλλον, για τον Πολιτισμό και για την Απασχόληση, το πρόγραμμα LIFE,
δ. Διεθνείς πηγές χρηματοδότησης, που υπάρχουν, κυρίως, για την πολιτιστική κληρονομιά,
ε.. Εισφορές από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, 
στ. Εισφορές ιδιωτών.

6. Αμέσως μετά τη σύσταση του φορέα θα πραγματοποιηθεί Επιστημονικό Συνέδριο Αποκατάστασης της Χίου, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων και επιστημονικών φορέων με γνώση επί της αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών όπως το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Δασαρχείο, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με αντικείμενο τη Δασοπονία και Αγροτική Ανάπτυξη, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών (Union of South European Foresters (USSE)), ο WWF, ο Οργανισμός για την αγροτική ανάπτυξη του ΟΗΕ (FAO), καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, που θα αποτελέσει τη βάση και τον Οδικό Χάρτη του Ειδικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Χίου.