Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, συν-εκπρόσωπο Τύπου, Μιχάλη Μπάκα, Γραμματέα περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου και Μαρία Μπογή, συντονίστρια των Οικολόγων Πράσινων στη Χίο, πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων - όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Χίου, το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική υπηρεσία, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου-,  με σκοπό την ενημέρωση για τα αίτια  και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πυρκαγιάς αλλά και την παρουσίαση και συζήτηση  προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων  για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων στις  πυρόπληκτες περιοχές .

Το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων συνομίλησε με τους κατοίκους, που είδαν το βιό τους να χάνεται σε λίγες ώρες (μαστιχοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι κλπ), στα πυρόπληκτα χωριά καθώς και με πολίτες εθελοντές που συνέβαλαν αποφασιστικά στην κατάσβεση της φωτιάς, χωρίς,  δυστυχώς, να γίνει επαρκής αξιοποίηση τους από το σχεδιασμό πυρόσβεσης.
Σχετικά με τον καταλογισμό των ευθυνών για τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στη Χίο ο  συν- εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η εικόνα της Χίου είναι αποκαρδιωτική. Οι ευθύνες και οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση μια τέτοιας κατάστασης είναι τεράστιες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συλλέγοντας στοιχεία, προχωράμε στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Χίου για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών αυτών που, με την εγκληματική τους αμέλεια, «συνέβαλαν» στις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς.
Από εκεί και πέρα την επόμενη ημέρα, οφείλουμε να εργαστούμε όλοι για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, την ενίσχυση των εισοδημάτων των πληγέντων και τη συνολική αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της περιοχής που η βιωσιμότητα της αποτελεί και εχέγγυο για την οικολογική ισορροπία.».