Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός ως εργαλεία για την προσωπική προβολή των συμβούλων της πλειοψηφίας

Τελευταία έχει λάβει διαστάσεις το φαινόμενο να ερίζουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας «σε ξένο αχυρώνα» που λέει και η παροιμία. Aπό ό,τι φαίνεται η έριδα μεταξύ δύο οργανισμών του Δήμου (νομικών προσώπων), δηλαδή του Νομικού Προσώπου …. (που είναι δημοσίου δικαίου) και της ΔΗΚΕΧ, που είναι ιδιωτικού δικαίου άρχισε και καλά κρατεί.Αντικείμενο της έριδας ποιος από τους δύο οργανισμούς – και κατ’ επέκταση ποιος από τους δύο επικεφαλής -  θα προβληθεί περισσότερο. Ποιος θα κερδίσει είτε για να βάλει περισσότερα στο ταμείο του, είτε για να θεωρηθεί  ο πιο δημοφιλής, τη στιγμή που και οι δύο οργανισμοί έχουν να ασχοληθούν με τεράστια προβλήματα..


Κατ’ αρχήν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για «μαγαζιά» τους. Βεβαίως, και για να μην ξεχνιόμαστε, από το νόμο του Καλλικράτη δίνεται η δυνατότητα να δημιουργούνται ποικίλα μαγαζάκια (δομές Ι.Δ., Δ.Δ., Α.Ε. και δε συμμαζεύεται) που δημιουργούν τις συνθήκες για πεδία δόξης λαμπρά για επίδοξους μνηστήρες θώκων, που ο ίδιος ο δήμαρχος ξέρει να χρησιμοποιεί προς όφελός του.
 Έτσι έχουμε το φαινόμενο που συζητήθηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο – φάνηκε δηλαδή μια κορυφή του παγόβουνου – να ερίζει ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μικές Γιαννάρας με τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΧ Μιχάλη Κοντούδη για το ποιος θα νέμεται τον Καστρομηνά, ποιος θα παίρνει τις εισπράξεις και κυρίως ποιος θα φαίνεται στον κόσμο, στα Σωματεία, στους πολίτες ότι δήθεν προσφέρει, εξυπηρετεί, ή δεν ζητάει χρήματα για τις υπηρεσίες που παρέχει. Ξεχνούν όλοι ότι για αυτό εκλέχτηκαν, για να δουλέψουν και να παρέχουν υπηρεσίες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους Δημότες – αυτά όμως αντί να γίνονται πράξεις παραμένουν ιλουστρασιόν υποσχέσεις στα προεκλογικά τους φυλλάδια. Στο κάτω κάτω της γραφής εφόσον επικαλούνται το οποιοδήποτε νομικά υφιστάμενο καθεστώς ας τα βρουν ή ας το αλλάξουν ,ώστε να λυθούν τα υποτιθέμενα μεταξύ τους προβλήματα, για το ποιος και γιατί παράγει ή προάγει τον πολιτισμό.

Το τελευταίο γεγονός είναι η έριδα για το ποιος από τους δύο θα «εξυπηρετήσει» το Αθλητικό Σωματείο Καλαμωτής που ζητάει το θέατρο Καστρομηνά για τη διοργάνωση εκδήλωσης, με στόχο να μαζέψει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες της ερχόμενης αθλητικής περιόδου. Η ΔΗΚΕΧ ζητάει ενοίκιο από το Σωματείο για να παραχωρήσει το χώρο. Το ΝΠΔΔ παρέχει υπηρεσίες όπως διάθεση προσωπικού για την καθαριότητα του χώρου και δωρεάν λειτουργία του θεάτρου, με την προϋπόθεση να προβληθεί στην αφίσα με μεγάλα γράμματα ως συνδιοργανωτής της εκδήλωσης. Στη διαμάχη αυτή, προκειμένου να μην αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί ως πλειοψηφία, κυρίως ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Γιαννάρας προσπαθεί να σύρει τη ΛΑΣ. Σημειώνουμε ότι η ΛΑΣ μετέχει με μια εκπρόσωπο (και μία ψήφο) στο ΔΣ του Νομικού Προσώπου και αρνήθηκε να συζητήσει εκ των υστέρων το συγκεκριμένο θέμα της συνδιοργάνωσης, αφενός διότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράτυπο και αφετέρου διότι δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε με κανένα τρόπο σε ζητήματα που ανάγονται σε προσωπικές κόντρες των συμβούλων της πλειοψηφίας. Ακόμη πρέπει να τονίσουμε ότι εκ των υστέρων υποβλήθηκε αίτηση στο ΝΠΔΔ από το Σωματείο, και ότι όλες οι συζητήσεις ήταν άτυπες και προφορικές.

Το γεγονός αυτό εκτός του ότι προσβάλει συνολικά το θεσμό και τη λειτουργία του συλλογικού οργάνου, καθιστώντας τους συμμετέχοντες σε αυτό «διακοσμητικά στοιχεία» που υπάρχουν φαίνεται για να επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις του Προέδρου, καταδεικνύει περίτρανα ότι ο κ. Γιαννάρας εκμεταλλεύεται τη θέση και το ρόλο του ως πρόεδρος του ΝΠΔΔ, όχι για να υπηρετήσει το κοινό συμφέρον, αλλά προς ίδιον όφελος – κυρίως για δημόσιες σχέσεις και προσωπική προβολή. Στην άρνησή μας να συμφωνήσουμε στην εκ των υστέρων συζήτηση του θέματος ο κ. Γιαννάρας προσπάθησε να μας επιρρίψει ευθύνες διότι λέει δεν συναινούσαμε στη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Με την ευκαιρία αυτού του γεγονότος, το οποίο θεωρούμε ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο η ΔΑ χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα και υποδομές, για να καλλιεργεί σχέσεις και εξυπηρετήσεις μικροπολιτικές, εξηγήσαμε σε όλους τους εμπλεκόμενους (ΝΠΔΔ, ΔΗΚΕΧ και Σωματεία) ότι η ΛΑΣ στοχεύοντας στην ανάδειξη και στήριξη του αθλητισμού και του πολιτισμού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και τη δεινή θέση των ΝΠ ως προς τη ροή χρηματοδότησης, δεν έχουμε αντίρρηση να στηρίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθούμε ότι εμείς δεν θέλουμε ή δεν στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Καταστήσαμε γνωστό προς όλους ότι αιτήματα που έρχονται εκ των υστέρων, αιτήματα που χρησιμοποιούνται από τους Προέδρους με συμφωνίες προγενέστερες ή κάτω από το τραπέζι, του τύπου «εντάξει, θα ικανοποιήσω και αυτό το αίτημα, αλλά φέρε και μια αίτηση για ξεκάρφωμα» δεν είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε και γι’ αυτό το καταγγέλλουμε.

Δηλώνουμε, επειδή γνωρίζουμε τη δεινή κατάσταση των σωματείων και συλλόγων, ότι στηρίζουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ΝΠΔΔ κάθε αίτημα που είναι ορθό και λογικό. Αρνούμαστε τις κατηγορίες ότι η ΛΑΣ δε στηρίζει  είτε αιτήματα είτε τις επιδοτήσεις των διαφόρων Σωματείων που εισηγείται η Δ.Α. Γνώμονας όμως για μας είναι η σωστή κατανομή, η χρηστή διαχείριση, οι πραγματικές ανάγκες του κάθε Συλλόγου, Σωματείου ή Πολίτη και όχι η διαχείριση της πολιτικής, η μεροληπτική αντιμετώπιση ή ικανοποίηση μικροκομματικών συμφερόντων.

Ειδάλλως θα συνεχίσουν τα φαινόμενα και θα εντείνονται. Ο καθένας που κατέχει μία θέση δημιουργεί την αυλή του και το μαγαζί του. Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι ανάγκες του κόσμου μεγαλώνουν και οι πολίτες, έτσι όπως εκφράζονται είτε ατομικά είτε μέσα από Σωματεία δεν πρέπει να επιτρέπουν σε κανένα να τους εκμεταλλεύονται ούτε να κάνει παιχνίδι με τα δικά τους λεφτά.


Από τη Λαϊκή Συσπείρωση