Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

XYTA BOΡΕΙΑΣ ΧΙΟΥ


Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη Βόρεια Χίο, μεταξύ αυτών και σε Δελτίο Τύπου του Δήμου Χίου, προκειμένου να δοθούν στο θέμα οι πραγματικές του διαστάσεις θεωρώ αναγκαίο να διευκρινίσω τα εξής:
  1. Στην περιοχή κατασκευής του έργου, δεν υπάρχουν απλώς «κάποιες» ιδιωτικές εκτάσεις. Σε συνολική έκταση 55.221 τετραγωνικών μέτρων, οι ιδιωτικές εκτάσεις (24 ιδιοκτητών) αντιστοιχούν σε 52.399,72 τετραγωνικά μέτρα (ποσοστό 95%) και η δημόσια έκταση μονάχα  σε 2.821,28 τετραγωνικά μέτρα (ποσοστό 5%).  Είναι προφανές ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια απλή τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εφόσον συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό κόστος για τη διενέργεια αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
  2. Η επιλογή επανένταξης του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, με αυξημένο προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί το κόστος των απαλλοτριώσεων αποτελούσε μονόδρομο  προκειμένου να απεμπλέξουμε την κατασκευή του ΧΥΤΑ από προβλήματα που άλλοι δημιούργησαν.
  3. Ευθύνες, σαφώς υπάρχουν σε όσους υπηρεσιακούς ή και άλλους παράγοντες, ενυπόγραφα διαβεβαίωναν ότι το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε καθ’ ολοκληρίαν δημόσια έκταση, πράγμα που δεν ισχύει. Τα σχετικά έγγραφα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. 


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ