Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ











ΣΧΕΔΙΟ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΈΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ













ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ, 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α.Ε

Άρθρο 1
(Άρθρο 7, παρ. 1 Ν. 3852/2010)
Διοίκηση Δήμου
Ο δήμος διοικείται από το δημοτικό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής, την εκτελεστική επιτροπή και τον δήμαρχο.

Άρθρο 2
(Άρθρο 78, παρ. 1, Ν. 3852/2010)
Καθορισμός - Συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
1.   Στον Δήμο Χίου συγκροτήθηκε  με  την  υπ'  αριθ      ……………………….. απόφαση  του δημοτικού συμβουλίου, κατά τις διατάξεις του αρθρ. 78 του Ν. 3852/2010, συμβούλιο ένταξης μεταναστών ως συμβουλευτικό όργανο του δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε και ο παρών Κανονισμός Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.

Άρθρο 3
(Άρθρο 78, παρ. 1, Ν. 3852/2010)
Σύνθεση - Μέλη Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
1.       Το συμβούλιο ένταξης μεταναστών αποτελείται από 11 μέλη, τα οποία ορίζονται   με   απόφαση   του   δημοτικού   συμβουλίου,   σύμφωνα   με   την διαδικασία που περιγράφεται στις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου. Από τα μέλη του συμβουλίου τα   5 είναι δημοτικοί σύμβουλοι, τα 5 μέλη  είναι εκπρόσωποι φορέων /κοινότητας μεταναστών και το 1 μέλος
είναι εκπρόσωπος κοινωνικών φορέων, οι οποίοι αναπτύσσουν εντός του δήμου δράση σχετική με τα προβλήματα των μεταναστών. Οι μετανάστες που επιλέγονται ως μέλη του συμβουλίου μεταναστών πρέπει να διαθέτουν τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία έγγραφα νομιμοποίησης και ιδίως άδεια παραμονής στη χώρα.
2.       Η   εν  λόγω   απόφαση   ορισμού   των   μελών  του   συμβουλίου   ένταξης μεταναστών λαμβάνεται με φανερή ψηφοφορία και με την   πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου. Σε περίπτωση όπου η σχετική πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε το θέμα επανέρχεται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
3.       Με την ανωτέρω απόφαση ορισμού των μελών ορίζεται κάθε φορά και ένας
από τους δημοτικούς συμβούλους που είναι μέλη του συμβουλίου ένταξης μεταναστών, ως πρόεδρός του, καθώς και ο αναπληρωτής του.
4.       Στο συμβούλιο ορίζονται υποχρεωτικά, ως μέλη, οι αλλοδαποί που έχουν τυχόν εκλεγεί ως δημοτικοί σύμβουλοι.  Εάν ορίζονται και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, τότε ο ορισμός τους γίνεται από το δημοτικό συμβούλιο με την ίδια απόφαση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μέλη του συμβουλίου ένταξης μεταναστών δεν  μπορούν να  αποτελούν την πλειοψηφία  του,  αλλά  δεν μπορούν και να είναι λιγότεροι από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μελών του, με το κλάσμα να υπολογίζεται στον αμέσως μεγαλύτερο αριθμό, όταν δεν προκύπτει  ακέραιος αριθμός στο ένα τρίτο. Όταν οι  δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μέλη είναι τρεις ή περισσότεροι, τότε συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από την μειοψηφία ως εξής: Στους τρεις έως τέσσερις ο ένας, στους πέντε έως επτά οι δύο. Η εκλογή των δημοτικών   συμβούλων   της  πλειοψηφίας   και   της   μειοψηφίας  γίνεται   με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 74 του Ν. 3852/2010, αλλά η ψηφοφορία είναι φανερή.
5.       Η συμμετοχή στο συμβούλιο ένταξης μεταναστών είναι τιμητική και άμισθη.
6.       Η θητεία του συμβουλίου ένταξης μεταναστών ακολουθεί την θητεία της οικονομικής επιτροπής και τα μέλη του μπορούν να ορισθούν στη συνεδρίαση όπου εκλέγονται τα μέλη της επιτροπής αυτής ή σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
7.       Ο   πρόεδρος   του   δημοτικού   συμβουλίου,   εφόσον   υφίσταται   φορέας μεταναστών, η έδρα του οποίου ή παραρτήματός του βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του    δήμου  μας,  αποστέλλει γραπτή πρόσκληση στον αντίστοιχο φορέα να υποδείξει τους εκπροσώπους του και τους αναπληρωτές τους    στο    συμβούλιο    ένταξης    μεταναστών.    Αντίστοιχη    πρόσκληση αποστέλλεται σε κοινωνικούς φορείς οι οποίοι αναπτύσσουν εντός του δήμου δράση   σχετική   με   τα   προβλήματα   των   μεταναστών.   Ο   ορισμός   των εκπροσώπων γίνεται από τον φορέα εντός ευλόγου χρόνου και πάντως πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον ορισμό των μελών του συμβουλίου ένταξης μεταναστών. Τόσο οι προσκλήσεις όσο και οι υποδείξεις εκπροσώπων των φορέων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του δήμου με μέριμνα και ευθύνη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Σε περίπτωση μη ορισμού εκπροσώπων από τους φορείς, οι εκπρόσωποί τους επιλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση ορισμού των μελών του συμβουλίου ένταξης μεταναστών, μετά από σχετική πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
8. Σε περίπτωση όπου δεν υφίσταται φορέας μεταναστών, η έδρα του οποίου ή παραρτήματός του βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απευθύνει δημόσια πρόσκληση στη κοινότητα των μεταναστών που κατοικούν στο δήμο, για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο συμβούλιο μέσα σε συγκεκριμένη και προκαθορισμένη ημερομηνία. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μετανάστες που συγκεντρώνουν τις προβλεπόμενες και για τους έλληνες εκλογείς προϋποθέσεις (πλην της ελληνικής ιθαγένειας), κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στο δήμο. Η εκλογή των μεταναστών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον γίνεται με την ίδια διαδικασία εκλογής και των υπολοίπων μελών από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων, οι εκπρόσωποι της κοινότητας των μεταναστών επιλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση ορισμού των μελών του συμβουλίου ένταξης μεταναστών, μετά από σχετική πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Άρθρο 4
(Άρθρο 78, παρ. 2, Ν. 3852/2010)
Αρμοδιότητες -Έργο Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
Έργο του συμβουλίου είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του δήμου για θέματα που αφορούν στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, στην επαφή τους με τη δημοτική αρχή ή άλλες δημόσιες αρχές, στην υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και, εν γένει, στην επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και στη διοργάνωση σε συνεργασία με τον δήμο, εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού. Έργο επίσης του συμβουλίου είναι η συνεργασία ιδίως με το ΥΠΕΣΑΗΔ, το Υπουργείο Παιδείας και δια Βίου Μάθησης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και με άλλους φορείς για τα θέματα που απασχολούν τους μετανάστες όπως είναι η εκπαίδευση τους, η ομαλή ενσωμάτωση τους, η πολιτογράφηση κτλ κατά τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Άρθρο 5
Σύγκληση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
1. Το συμβούλιο ένταξης μεταναστών συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου και επιδίδεται ή γνωστοποιείται τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία συνεδρίασης. Στην πρόσκληση αναφέρονται ο τόπος, ο χρόνος και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ως εξής:
α) μία φορά κάθε δύο μήνες υποχρεωτικά ακόμη και αν δεν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση,
β) όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου με γραπτή αίτηση στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν, καθώς και τα μέλη, μεταξύ των αιτούντων, τα οποία θα εισηγηθούν τα προς συζήτηση θέματα,
γ) όποτε ανακύπτουν θέματα με κατεπείγοντα χαρακτήρα, τα οποία επιβάλλουν την άμεση σύγκλιση του συμβουλίου από τον πρόεδρο. Στις περιπτώσεις αυτές, η πρόσκληση μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί, καθώς και να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του δήμου την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση αναφέρεται ο λόγος για τον οποίον η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, ενώ πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.

Άρθρο 6
Τόπος Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
Οι συνεδριάσεις του συμβουλίου ένταξης μεταναστών είναι δημόσιες και πραγματοποιούνται στο δημοτικό κατάστημα ή όπου ορίζει η πρόσκληση.

Άρθρο 7
Απαρτία - Λήψη Αποφάσεων
1.       Το   συμβούλιο   ένταξης   μεταναστών   συνεδριάζει   νόμιμα   εφόσον έχει
απαρτία, δηλ. εφόσον τα παρόντα είναι περισσότερα από τα απόντα μέλη του. Προϋπόθεση της απαρτίας είναι να έχουν κληθεί νόμιμα, έγκαιρα και κανονικά όλα τα μέλη του οργάνου να μετάσχουν στη συνεδρίαση, όμως η απαρτία καλύπτεται όταν τα μη κληθέντα μέλη προσέλθουν και συμμετέχουν στη συνεδρίαση.
2.       Αν μετά από δύο συνεχείς προσκλήσεις το συμβούλιο δεν έχει απαρτία, συνεδριάζει ύστερα από τρίτη πρόσκληση κα λαμβάνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που είχαν εγγραφεί στην αρχική ημερήσια διάταξη, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του. Στην τρίτη πρόσκληση γίνεται ειδική αναφορά των ανωτέρω.
4. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία για κάθε θέμα ξεχωριστά, κατά την οποία καλούνται οι σύμβουλοι ονομαστικά και τάσσονται υπέρ της  μίας ή της άλλης διαμορφωθείσας πρότασης.  Αποφάσεις που λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία όπου δεν το επιτάσσει ο νόμος, είναι άκυρες.
5. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ισχύουν κατά περίπτωση τα άρθρα του εκάστοτε ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου          

Άρθρο 8
Πρακτικά Συνεδριάσεων Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
1.       Στη συνεδρίαση του  συμβουλίου  ένταξης μεταναστών όπως και στην περίπτωση ματαίωσής της, τηρούνται πρακτικά με τη βοήθεια του δημοτικού υπαλλήλου «πρακτικογράφου», που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό.  Στα πρακτικά καταχωρούνται οι συζητήσεις, οι ψηφοφορίες, οι αποφάσεις και οι μειοψηφούσες γνώμες για κάθε θέμα.
2.       Τα   πρακτικά   υπογράφονται   από   όλα   τα   μέλη   που   μετέχουν   στη συνεδρίαση. Η άρνηση υπογραφής και η αιτία της αναφέρονται στα πρακτικά, αφού  προηγουμένως  το   μέλος  που  αρνήθηκε  να  υπογράψει, καταθέσει εγγράφως   τους   λόγους   της   άρνησής   του.   Τότε,   η   μη   υπογραφή   των
πρακτικών  δεν  επηρεάζει   το   κύρος  της  απόφασης.   Τα  πρακτικά των συνεδριάσεων μπορούν με τη φροντίδα του προέδρου του συμβουλίου να καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του δήμου.

Άρθρο 9
Γραφεία Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών - Υποστήριξη
1.       Η δημοτική αρχή δύναται να παραχωρήσει χώρο στο συμβούλιο ένταξης μεταναστών σε κτίριο της έδρας του δήμου.
2.       Το τμήμα υποστήριξης πολιτικών οργάνων παρέχει κάθε είδους διοικητική και   γραμματειακή   υποστήριξη   στο   συμβούλιο   ένταξης   μεταναστών (οργάνωση συνεδριάσεων, τήρηση πρακτικών συνεδριάσεων, παραγωγή, διεκπεραίωση,     διαχείριση     και     αρχειοθέτηση     εγγράφων,     ρύθμιση συναντήσεων,    τήρηση    πρωτοκόλλου,    τήρηση    αρχείου    αποφάσεων συλλογικών οργάνων κα).


Άρθρο 10
Δημοσίευση αποφάσεων συμβουλίου -Έλεγχος νομιμότητας
Οι αποφάσεις του συμβουλίου υπόκεινται στους ίδιους κανόνες δημοσιότητας και ελέγχου νομιμότητας, που ισχύουν για τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Άρθρο 11
Ισχύς - Τροποποίηση κανονισμού
1.       Η ισχύς του παρόντος κανονισμού αρχίζει από την ψήφισή του από το δημοτικό   συμβούλιο.    Στα   θέματα,    που   δεν   ρυθμίζονται    από   αυτόν εφαρμόζονται  οι  διατάξεις του  Ν.  3852/2010,  όπως ισχύει,  οι  αντίστοιχοι κανόνες   του   Κανονισμού   Λειτουργίας   του   Δημοτικού   Συμβουλίου,   του Κανονισμού Λειτουργίας της Οικονομικής  Επιτροπής,  καθώς    κάθε άλλη σχετική διάταξη.
2.       Η τροποποίηση του παρόντος κανονισμού γίνεται κατόπιν αποφάσεως του δημοτικού  συμβουλίου  που  λαμβάνεται   με  την απόλυτη  πλειοψηφία  του συνόλου των μελών του.