Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ , ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


Πρόταση του Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με θέμα: «Ρύθμιση θεμάτων συμβάσεων που αφορούν Κέντρα Υποδοχής και εγκαταστάσεων Κράτησης παράνομα διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών και τρόπο φύλαξης αυτών και άλλες διατάξεις» για την ενσωμάτωση της Οδηγίας  2001/55 του Συμβουλίου της Ευρώπης για δίκαιη κατανομή των συνεπειών των μεταναστευτικών ροών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων.


«Είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες μεταναστευτικές ροές για το μέγεθος της χώρας και πρέπει να καταστεί σαφές ότι, δεν αρκεί η χρηματοδότηση της φύλαξης των συνόρων από την Ε.Ε. Απαιτείται ο επιμερισμός του μεταναστευτικού πληθυσμού. Με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ενσωματώθηκε στην Ελληνική Νομοθεσία με το Π.Δ. 80/2006, προβλέφθηκε η δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της υποδοχής, σε περίπτωση μαζικής εισροής εντοπισθέντων πληθυσμών. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον Υπουργό Εξωτερικών που υποβάλλει αίτημα προς την Επιτροπή.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών μπορούν να αποφασίσουν και να επεκτείνουν την προσωρινή προστασία και σε άλλες κατηγορίες εκτοπισθέντων.
Τέλος, σημειώνεται ότι η προσωρινή προστασία δεν προδικάζει την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα δυνάμει της Συνθήκης της Γενεύης. Με το άρθρο 25 του Π.Δ. προβλέπεται η διαδικασία μεταγωγής σε άλλα κράτη – μέλη.  Αποτελεί, λοιπόν, αναγκαιότητα η ενεργοποίηση του πλαισίου της Οδηγίας 2001/55, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η οποία αφενός δέχεται το 80% της ροής μεταναστών και αφετέρου αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα».