Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ Π. ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ


Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, συνυπέγραψε Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, με θέμα την «Παρακράτηση Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Επιδοτήσεων από Τραπεζικά Ιδρύματα». Την Ερώτηση, που κατατέθηκε στις 14 Οκτωβρίου, συνυπογράφουν συνολικά 39 Βουλευτές.


Τα ερωτήματα που θέτουν οι Βουλευτές κρίνονται υψηλής προτεραιότητας, καθώς μέσα στο προσεχές διάστημα πρόκειται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών και των κτηνοτρόφων οι κοινοτικές ενισχύσεις και υπάρχει μεγάλη ανησυχία εκ μέρους τους, μήπως τα χρήματα αυτά παρακρατηθούν από τα τραπεζικά ιδρύματα έναντι χρεών τους προς αυτά.

Παρά το γεγονός ότι το άρθρο 37 του Ν.2538/1997 εξαιρεί οποιαδήποτε παρακράτηση, όταν αυτή προέρχεται από κοινοτικές ενισχύσεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι φοβούνται μήπως και σε αυτή την περίπτωση, επαναληφθεί ό,τι συμβαίνει μέχρι στιγμής, δηλαδή η παρακράτηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του πετρελαίου που δικαιούνται έναντι χρεών τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα (η παρακράτηση αυτή αφορά στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας).

Προκειμένου λοιπόν, να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της χώρας, οι βουλευτές απευθύνουν στους προαναφερθέντες Υπουργούς τέσσερα καίρια ερωτήματα που αφορούν κυρίως στα μέτρα αποφυγής του προβλήματος, που έχουν προβλεφθεί, εάν έχουν προβλεφθεί τέτοια μέτρα, από τα αρμόδια Υπουργεία, στις ενέργειες γενικότερης ενίσχυσης των πρωτογενών κλάδων παραγωγής, αλλά και στις κυρώσεις που σκοπεύουν, εάν σκοπεύουν, τα αρμόδια αυτά Υπουργεία να επιβάλουν στα τραπεζικά ιδρύματα σχετικά με την παράνομη πρακτική της παρακράτησης των επιδοτήσεων και των επιστροφών φόρου προς τους δικαιούχους.