Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



Εισήγηση του Γραμματέα της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορ Αιγαίου Μιχάλη Μπάκα σε συνέδριο στο Αϊβαλί.

Με την παρουσία του Μιχάλη Μπάκα, Γραμματέα της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου (ΠΟΒΑ) των Οικολόγων Πράσινων, ολοκληρώθηκε το συνέδριο για την προστασία των βουνών Καζ-Νταγ και Μάνδρα, που διεξήχθη στο Αιβαλί της Τουρκίας 12-14 Οκτωβρίου υπό την οργανωτική μέριμνα των 9 δήμων της περιοχής. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα γειτονικά βουνά ιδιαίτερα από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ορυχείων αλλά και τον κίνδυνο από ορυχεία χρυσού που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν, αλλά και στην αναζήτηση προτάσεων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.


Κατά την εισήγηση του ο Γραμματέας της ΠΟΒΑ των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά προβλήματα που εμφανίζονται στα νησιά μας αλλά και τα πλεονεκτήματα του οικολογικού μας πλούτου που μπορεί να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Επιπρόσθετα έκανε παρουσίαση των εξελίξεων που υπάρχουν στα Βαλκάνια σε σχέση με τα ορυχεία χρυσού σε Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Κιλκίς, Ροδόπη και Έβρος), Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία (Πέργαμος) και πρόσφατα στη FYROM, για τα οποία κατέθεσε και ερώτηση στη ΕΕ ο Ευρωβουλευτής των ΟΠ Νίκος Χρυσόγελος.

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μια εξαιρετικά επικίνδυνη επίθεση εξορυκτικών, επενδυτικών και χρηματιστηριακών συμφερόντων, τα οποία εκμεταλλεύονται την αδύναμη οικονομική θέση των χωρών της Βαλκανικής. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που αυτή τη στιγμή δείχνει να κορυφώνεται, με αιχμή τον Ευρωπαϊκό Νότο, αλληλοδιαπλέκεται με μια εξίσου αν όχι σοβαρότερη περιβαλλοντική κρίση που μας δείχνει ότι οι φυσικοί πόροι του πλανήτη μας δεν είναι απεριόριστοι. Φαίνεται ότι πολυεθνικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα το ξεχνούν αυτό και πιέζουν ενάντια σε οποιαδήποτε φυσικά όρια θέτει ο πλανήτης.

Σε επαφές που πραγματοποιήθηκαν με περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο έγινε δεκτό με θέρμη το κάλεσμα των Οικολόγων Πράσινων για τη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε όλα τα Βαλκάνια αλλά και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που είναι κοινά και κοινές πρέπει να είναι και οι λύσεις τους. Οι Πράσινοι διεθνώς βοηθούν σε μια τέτοια διαδικασία αλλαγής της παγκόσμιας οικονομίας και ελπίζουν ότι η Ευρώπη θα παραμείνει στην πρωτοπορία των προσπαθειών για προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Άλλωστε είναι ο μοναδικός που διαθέτουμε προς το παρόν…