Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ"


Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου στο Συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης πυρκαγιάς που έπληξε τη Χίο.


1.      «Ο καθένας από το χώρο ευθύνης του πρέπει να αναλάβει το κομμάτι που του αναλογεί για τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τις συνέπειες της πυρκαγιάς. Προσωπικά, σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου έχω επανειλημμένα φέρει το θέμα στη Βουλή και με πρωτοβουλία μου, σε συνεργασία με το ίδρυμα FriedrichEbert και τον βουλευτή της Bundestag Klaus Barthel, εδώ στη Χίο, ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας για την εξεύρεση λύσεων».

2.      «Από την πρώτη στιγμή, βρέθηκα και συμμετείχα στην κατάσβεση στη νότια Χίο, μαζί με πολίτες και εθελοντικές οργανώσεις και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι ο λόγος και ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων είναι καταλυτικός στη διαχείριση των συνεπειών της καταστροφής που υπέστη το νησί μας».

3.      «Η συνάντησή μου με τον διευθυντή της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, κύριο Πάνο Καρβούνη, εγκαινίασε μια καλή συνεργασία. Η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής με ενημέρωσε ότι είναι δυνατή η χρηματοδότηση της αποκατάστασης από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Για αυτόν τον λόγο ενημέρωσα την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ώστε να συνταχθεί σχετικός φάκελος για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης».

4.      «Εφόσον, οι διαδικασίες για την εμπρόθεσμη υποβολή ενός πλήρους και ολοκληρωμένου φακέλου προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ ολοκληρωθούν, τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις, για την αποκατάσταση των καταστροφών. Θυμίζω ότι, στον Έβρο, ο οποίος επλήγη από πλημμύρες το 2006, διατέθηκαν, περίπου 9,3 εκ. ευρώ, από το ίδιο Ταμείο».

5.      «Για την αποκατάσταση του νησιού μας από την πρόσφατη καταστρεπτική πυρκαγιά, προτείνω μία νέα προσέγγιση που θα δίνει περισσότερο ρόλο και ευθύνη στις τοπικές δομές και Αρχές. Όπως, έχω επανειλημμέναυπογραμμίσει, κρίνω ως πιο δόκιμο για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής της Χίου τη σύσταση και λειτουργία ενός Τοπικού Φορέα - Δικτύου, με την αρωγή, βεβαίως, και της Πολιτείας για την εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπλασης. Ο φορέας θα έχει υπό την επίβλεψή του το συντονισμό, παρακολούθηση, αξιολόγηση και έγκριση των έργων και των ενεργειών που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης».

6.      «Θεμελιώδης σκοπός είναι η αγροτική, οικιστική, περιβαλλοντική ανασυγκρότησηκαι η τόνωση της οικονομίας του νησιού».

7.      «Αναγκαίες είναι οι απόψεις εξειδικευμένων και επιστημονικών φορέων με γνώση επί της αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών».

8.      «Ο καθένας από εμάς πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του, ο τομέας ευθύνης του και να τον υπηρετεί με συνέπεια. Την προθυμία και την αγωνία μας μένει να αξιοποιήσουμε προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να έχουμε αποτελέσματα, μελετώντας τα καλά παραδείγματα διαχείρισης ανάλογων καταστροφών».