Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ


Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Έλληνες μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 15.000  Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, από τις 54.000 Ελλήνων που έκαναν καταθέσεις στο  Εξωτερικό από το 2009 έως το 2011, έχουν εντοπιστεί από την Εφορία, μέσω του συστήματος TAXIS, γιατί τα ποσά των καταθέσεών τους δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Το συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φέρεται να αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ, συνολικά οι καταθέσεις φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Όμως, περίπου 35.000 Έλληνες, από τους προαναφερθέντες 54.000 βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας γιατί τα ποσά των καταθέσεών τους και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους σημειώνουν μεγάλες διαφορές.
Οι εν λόγω καταθέτες θα ενημερωθούν με επιστολή για τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων τους και των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και αν δεν δικαιολογούν τη διαφορά θα καλούνται να πληρώσουν φόρο με βάση την κλίμακα και με συντελεστή 45% επί της διαφοράς.
Το ποσό που υπολογίζεται ότι θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανέρχεται στα 2,25 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση συντελεστή 45%, μόνο από τα αδήλωτα εισοδήματα των 15.000 καταθετών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.       Ποια είναι η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την είσπραξη των φόρων από τα αδήλωτα εισοδήματα και ποιο το χρονικό πλαίσιο είσπραξής τους;
2.       Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία;

10 Οκτωβρίου 2012
Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος