Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΛΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ...


Με αφορμή τη συνάντηση εργασίας  που συγκάλεσε η ΠΕ Χίου για το ΕΣΠΑ 2014-2020  την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 με θέμα «Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020: Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα και οι διαφαινόμενες προοπτικές», αυτό που  σε όλους έγινε κατανοητό ήταν ότι ως Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου είναι πολύ δύσκολο να  ενταχθούν έργα σε προγράμματα , αφού θα έπρεπε ήδη να τρέχουν μελέτες  που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια , τις καινοτόμες δράσεις , την τεχνολογία, μέσα από «έξυπνες στρατηγικές», για να χρησιμοποιήσουμε τη δική τους λογική, ακριβώς για να φανεί η ανυπαρξία όλων αυτών. Γεγονός είναι  ότι εκτός του ότι το νέο περιβάλλον  του ΕΣΠΑ, προωθεί κυρίως την ιδιωτική πρωτοβουλία, βλέπε τους γνωστούς μεγαλοκεφαλαιούχους,  και η τοπική διοίκηση Α΄ή  Β΄βαθμού   βρίσκεται απροετοίμαστη  όσον αφορά στις μελέτες που πιθανά  να μπορούσαν να επιλεγούν και να  εισρεύσουν κονδύλια  στο νησί έστω και κουτσουρεμένα, βρίσκεται εγκλωβισμένη στη γνωστή αντιλαϊκή διαχείριση του αυτά μου δίνουν , αυτά κάνω.
Η ένδεια των πολιτικών  των αιρετών της τοπικής διοίκησης φάνηκε για μια ακόμη φορά,  και το μέλλον της ύπαρξης και της συνέχειας  των λαών στα νησιά ζοφερό.
Για να μιλήσουμε όμως και με την γλώσσα της  πραγματικότητας που εκπροσωπούν εργαλεία όπως   το ΕΣΠΑ θα πρέπει να  λάβουμε υπόψη μας  ότι οι χρηματοδοτήσεις και η ροή τους  δεν φαίνεται ότι θα είναι αρκετές  και τα Ευρωπ. Προγράμματα  θα είναι σφιχτά, οι έλεγχοι και η επίτευξη στόχων  πολύ μεγαλύτερης δυσκολίας απ΄ ότι μέχρι σήμερα. Οι όποιες δε ροές θα αφορούν έργα τέτοιας επιλεξιμότητας που θα αυξάνει την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και θα απέχει από τις λαϊκές ανάγκες.
 Στο βαθμό όμως που διεκδικήσουμε και εννοούμε το λαό φυσικά των νησιών μας και τα κινήματά του, μπορούμε να ανοίξουμε κάποιες χαραμάδες στο θολό τοπίο της ζωής μας.
Ως ΛΑΣ Δήμου Χίου έχουμε καταθέσει επανειλημμένα θέσεις και προτάσεις για την  ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας , σεβόμενοι   τους ανθρώπους , ακουμπώντας στις ανάγκες τους,  και δημιουργώντας  προϋποθέσεις  για  θέσεις εργασίας.
Αυτές όμως οι θέσεις και προτάσεις προϋποθέτουν μια άλλη πολιτική κατεύθυνση, μια άλλη εξουσία που θα ακουμπά στο λαό και θα σέβεται τον πλούτο που ο ίδιος παράγει, αντί να υπηρετεί τους έχοντες και μεγαλοσχήμονες κεφαλαιούχους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυταπάτες δεν έχουμε για το ποιους έχουμε απέναντί μας, ωστόσο οι άξονες που καταθέτουμε είναι υλοποιήσιμοι εδώ και τώρα και μπορούν να αποτελέσουν άξονες διεκδίκησης από το λαϊκό και μαζικό κίνημα.
Λαμβάνοντας δε υπόψη τη σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί, όχι μόνο εξ αιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και των συνθηκών που δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων  χρόνια ολόκληρα μεν και τα τελευταία τρία χρόνια δε με τις επεμβάσεις της τρόικα και του ΔΝΤ και τις συγκυβερνήσεις, ο χαρακτηρισμός της ως τραγική δεν είναι υπερβολικός.
Ειδικότερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά  που άφησε ανεξίτηλα τραύματα στο τόπο   θα πρέπει να δούμε μια τελείως διαφορετική προοπτική από αυτή που συνήθως επέλεγαν οι αιρετοί και οι κυβερνώντες του τόπου  μέχρι σήμερα. Για να το πούμε πιο συγκεκριμένα οι θέσεις μας για μια άλλη πολιτική με κέντρο το λαό και τα συμφέροντα του αποκτούν απόλυτη επικαιρότητα και ρεαλισμό.


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Εμείς σαν ΛΑΣ  πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη στο νησί με κέντρο τις ανάγκες του λαού  θα πρέπει να εστιαστεί  στα παρακάτω:
Υποδομές  σε τομείς όπως Παιδεία, Υγεία, κοινωνική πρόνοια , οδικά δίκτυα αστικά και αγροτικά, αντισεισμικός και αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, ανάδειξη  φυσικού πλούτου  ανάδειξη μνημείων και πολιτιστικών στοιχείων του νησιού που μπορούν να προσελκύσουν  κόσμο και να δημιουργήσουν  θέσεις εργασίας, στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα με τις αντίστοιχες υποδομές, προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα με την ύφεση να μεγαλώνει σε ΕΕ και στη χώρα μας, η άποψη για νέο λιμάνι δεν μπορεί να είναι εφικτή. Εξάλλου ο κόσμος σήμερα ζητά κυρίως ασφαλή πλοία με δρομολόγηση 365 μέρες το χρόνο και άμεση και γενναία μείωση εισιτηρίων και ναύλων για φθηνότερη και ασφαλή μετάβαση από και προς το νησί.
 Στη βάση αυτή  θεωρούμε ότι πρέπει να στραφεί η προσοχή  της περιφέρειας , αφού αποτελεί μια   σημαντικά  διαπιστωμένη ανάγκη , με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης της Περιφέρειας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Απέναντί μας προωθούνται από τη συγκυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, η μετατροπή του λιμανιού της Χίου σε περιμετρικό με κομβικό της Μυτιλήνης, η δρομολόγηση πλοίων με βάση τα κέρδη και τις ανάγκες των εφοπλιστών.
Αλήθεια τι νόημα έχουν μεγαλοστομίες για υποδομές και έργα ανάπτυξης και ντόπιας παραγωγής όταν οι πύλες των νησιών μας θα είναι στην ουσία 9 μήνες το χρόνο κλειστές και όταν θα είναι ανοιχτές θα είναι πανάκριβες.
Το αεροδρόμιο μπορεί να θέλει εκσυγχρονισμό ως προς τις υπηρεσίες του αλλά δεν θέλει επέκταση. Φτηνά εισιτήρια χρειάζονται και δρομολόγια που να μας εξυπηρετούν , όμως κι εδώ η ταμπέλα γράφει ΠΩΛΕΙΤΑΙ με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Εμείς λοιπόν βάζουμε ένα βασικό ζήτημα. Ενιαίος Δημόσιος φορές ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών που θα εξασφαλίζει φτηνά εισιτήρια επιβατών, φτηνές μεταφορές των προϊόντων, μετακίνηση ασφαλή με σύγχρονα μέσα όλες τις μέρες του χρόνου.
 Δεύτερον, το νησί πρέπει να θωρακιστεί ειδικά μετά τις πυρκαγιές, με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας   και να δημιουργηθούν υποδομές σε ζώνες,  δασική οδοποιία και γενικά διαχείριση δασών  που θα υπερασπίζουν το περιβάλλον, θα προάγουν την δασοπροστασία και την οικολογική προστασία και δεν θα αφήνουν παράθυρα για ψευτοοικολογούντες επενδυτές που θα τα καταστρέψουν.
Τα αντιπλημμυρικά έργα σε Λιθί, Ολύμπους, Βέσσα Νέα Μονή κλπ πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες.
Αξιοποίηση των ΑΠΕ  στα νησιά μας επικουρικά και αποκλειστικά για τις ανάγκες τους  που πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον,  τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους, την γενικότερη αισθητική και υγιεινή των κατοίκων (ηχορύπανση κλπ).Τα γιγαντιαία προγράμματα εγκατάστασης ΑΠΕ , τύπου Ιμπερτρόλα που με πλήρη αδιαφορία για το νησί ψηφίσαν στο Περιφ/κο Συμβούλιο εξυπηρετούν και ωφελούν μόνο τους επενδυτές και τα κέρδη τους εις βάρος  του νησιού και των κατοίκων του. Όλα όσα λένε για έργα πολιτισμού και ανάπτυξης του Τουρισμού, τέτοιες επενδύσεις τα υπονομεύουν και δείχνουν σε τελική ανάλυση ότι δεν τα πιστεύουν ούτε αυτά που οι ίδιοι λένε για ανάπτυξη πέραν από την ανάπτυξη των μεγαλοεπενδυτών στη χώρα μας και στην Ευρώπη..
Ο αντισεισμικός σχεδιασμός, ο έλεγχος όλως των δημοσίων κτιρίων και ειδικότερα των σχολείων, η συγκεκριμένη τεχνική παρέμβαση με έργα όπου χρειάζεται είναι απαραίτητος και αναγκαίος όσο ποτέ γιατί απαντά στο πριν και όχι στο μετά που είναι πλέον αργά.
Τεράστιο ζήτημα υποδομών αφορά στο νερό και τη διαχείριση υδάτινων πόρων. Τα φράγματα καρκινοβατούν, Σαραπιό, Κόρης Γεφύρι, ή είναι επί της ουσίας άχρηστα χωρίς δίκτυα, Ζυφιάς Κατράρη. Με τη λειψυδρία και το φάσμα ερημοποίησης υποθηκεύεται η ζωή και της γενιάς μας και των υπόλοιπων γενεών αν δεν παρθούν μέτρα.
 Εστίαση σε μια Εκπαιδευτική Πολιτική με σχολεία σύγχρονα, με γερές κτιριακές υποδομές ανακαινισμένες ή καινούριες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάθηση. Γίνεται λόγος και από το δήμο και από την περιφέρεια για το ιστορικό κέντρο. Τι θα γίνει λοιπόν με την ανακαίνιση των κτιρίων του ιστορικού κέντρου, όπως Βιβλιοθήκη Κοραή, Αστική σχολή -11ο δημοτικό και άλλα; Μέχρι πότε θα βρίσκονται στα μερεμέτια αντί ριζικών λύσεων όπως το 1ο Γυμνάσιο; Τι θα γίνει με την ανέγερση Λυκείου στη βόρεια είσοδο της πόλης; Με όλα τα άλλα κτίρια όλων των βαθμίδων συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου με τα γνωστά κτιριακά προβλήματα;
 Στην υγεία χρειάζεται στήριξη του νοσοκομείου,  στελέχωση όλων των μονάδων του με όργανα, υλικά , μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, σύγχρονες υποδομές αγροτικών ιατρείων με παροχές όλων των μέσων για να μπορούν να εξασφαλίζονται τα μέγιστα αποτελέσματα.
Υποδομές σε στέγαστρα και αγροτικούς δρόμους για τους κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους κλπ, ορισμός των βοσκοτόπων όχι με ψηφοθηρικά κριτήρια αλλά επιστημονικά, Ουσιαστικά κίνητρα για την τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων τους ώστε να τροφοδοτείται ο λαός με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα.  Στήριξη του γεωργικού τομέα ( μαστίχι, ελαιοκαλλιέργεια, αμπελουργία κλπ)) , με εστίαση στις ανασχινώσεις αυτή την περίοδο και στις αποζημιώσεις των πληγέντων  και στήριξη της παραδοσιακής αλιείας.
Υπάρχουν τα μεσαιωνικά χωριά  , ο Ανάβατος , η μονή Μουνδών ,το Κέντρο Βολισσού, το ιστορικό κέντρο Χίου, Κάστρο κλπ   , δηλαδή επικέντρωση στον πολιτισμό , που εφόσον μπορέσουμε να τα αναδείξουμε  σωστά , ισορροπημένα , με σεβασμό στην παράδοση αλλά και στις σημερινές ανάγκες θα δημιουργήσουμε δυνατότητες ανάπτυξης στις περιοχές αυτές.
Ανάδειξη του  φυσικού  κάλλους των δασών,  των περιοχών της βόρειας Χίου , του περιβαλλοντικού πλούτου του νησιού, που διαθέτει στοιχεία μοναδικά( Αμανή, Αγιάσματα, θερμές πηγές, κλπ)  ,  και   που σήμερα πρέπει να περιφρουρηθεί ακόμη περισσότερο μετά την πυρκαγιά αλλά και να αναδειχθεί  ως πόλος έλξης ντόπιων και ξένων.( προγράμματα περιβαλλοντικά , εκπαιδευτικά, κλπ).

Αυτά βέβαια είναι μια γενική  εικόνα πως βλέπουμε εμείς την ανάπτυξη και την προοπτική στο νησί με βάση τα συμφέροντα του λαού και όχι των χρυσοκάνθαρων του πλούτου και είναι θέσεις που έχουμε αναπτύξει  κατά καιρούς  με λεπτομέρειες ,για όλους τους τομείς  είτε στον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα. 
 Εκείνο που δεν πρέπει να παραβλεφτεί είναι ότι ως νησιωτική περιφέρεια και με αυξημένες αρμοδιότητες των νησιωτικών Δήμων  ακόμα και μέσα στα σημερινά πλαίσια της αστικής διαχείρισης , δεν μπορεί ο ένας φορέας πχ ο Δήμος να υπονομεύει ή να ανταγωνίζεται την περιφέρεια ή η Περιφέρεια να πράττει το αντίθετο. Χρειάζεται αν μη τι άλλο μια στοιχειώδης συνεργασία έστω και σε αυτά τα ελάχιστα που κατά τη γνώμη μας με τη λαϊκή πίεση και αγώνα θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση