Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΔΗΜΩΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ !


Στην κάλυψη λειτουργικών εξόδων των δήμων κατευθύνθηκαν με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ 42 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας. 
Πρόκειται για το πρόγραμμα με βάση το οποίο θα προσλαμβάνονταν για εκτέλεσημικρών έργων στους δήμους από τον ΟΑΕΔ περίπου 120.000 άνεργοι την τετραετία 2012-2014 (35.000 μόνο για φέτος). Το πρόγραμμα είχε «εκτιμηθεί» από τους «εμπνευστές» του, από το 2011, από την πρώην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ Χάρη Καστανίδηκαι Πάρη Κουκουλόπουλου σε 128 εκατ. ευρώ (βλ. παρακάτω).
Μιλώντας από το βήμα του Εκτάκτου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας την περασμένη Δευτέρα, υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε χαρακτηριστικά. «Ζητήθηκε ομοφώνως από το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ναμην προχωρήσουμε στη φάση αυτή στην εφαρμογή τηςΑυτεπιστασίας, αλλά να αξιοποιήσουμε τους πόρους από τον φόροζύθου, ΤΑΠ και τέλος διαφήμισης, διαφορετικά. Έτσι, όπως θαγνωρίζετε, καταβάλλαμε ήδη 42 εκατομμύρια και σχεδιάζουμε ωςτο τέλος του 2012 να κάνουμε ακόμα μία έκτακτη κατανομή, ώστενα βοηθήσουμε να ενισχυθεί κάπως και με αυτούς τους πόρους ηρευστότητα των δήμων», είπε κατά την ομιλία του από το βήμα του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δήμαρχοι -αφού είδαν πως οι πόροι τους για τα λειτουργικά έξοδα μειώνονται δραματικά από τον Ιούλιο και πέρα και μετά το «για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία με ιδίους πόρους» του ΟΑΕΔ (τους ζητούσε να πληρώσουν οι ίδιοι, υλικά και εργαζομένους, το πρόγραμμα αυτεπιστασίας)- ζήτησαν από τον υπουργό τα χρήματα από το φόρο ζύθου, ΤΑΠ και τέλος διαφήμισης, όπερ και εγένετο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η «έκτακτη κατανομή» αφορά και πάλι σε απόδοση στους δήμους χρημάτων από τους ίδιους φόρους, προκειμένου να καλύψουν και πάλι τα λειτουργικά τους έξοδα.
Να σημειωθεί πως οι δήμαρχοι από το καλοκαίρι έκαναν λόγο, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, για «ταφόπλακα» στην αυτεπιστασία λόγω της σημαντικής μείωσης των πόρων προς τους δήμους ως απόρροια της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας (μνημόνιο 3, αργότερα).
Ασκούνης: Η Αυτεπιστασία μπορεί να γίνει
και με τα 200 εκατ. - υπόσχεση Σαμαρά
Κατά την ομιλία του Ε. Στυλιανίδη στο Έκακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, επενέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ασκούνης και υπογράμμισε στον υπουργό πως θα μπορούσε να προχωρήσει το πρόγραμμα με τα 200 εκατ. του υπουργείου Εργασίας (υπόσχεση Σαμαρά):
«Στην Αυτεπιστασία, εμείς είμαστε σαφής, λέμε αυτά τα χρήματα τα έχουμε ανάγκη τότε, αλλά δύναται να συμμετέχει η Τοπική αυτοδιοίκηση και υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού για 200 εκατομμύρια. Σήμερα που χειμάζεται ο κόσμος από την ανεργία, αυτό θα ήταν μια μεγάλη υπόθεση και προσφορά στους ανέργους. Δεν το καταλαβαίνω δηλαδή γιατί να μην προχωρήσουμε με τα χρήματα του υπουργείου Εργασίας
»Θέλουμε, κύριε υπουργέ, να καταλάβετε ότι απευθυνόμαστε σε ανέργους. Τα έχει ανάγκη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να προχωρήσει. Και εν πάση περιπτώσει, εμείς θα ζητήσουμε επισήμως από την κυβέρνηση να τελειώσει μέσα στο χρόνο, τις επόμενες μέρες, αυτό το θέμα».
Για να του απαντήσει ο υπουργός πως το ΥΠΕΣ δε παρατείται από αυτά τα κονδύλια: «Αυτά τα κονδύλια υπάρχουν στο ΥπουργείοΕργασίας, ξέρετε ότι έχουμε μεσολαβήσει προς το ΥπουργείοΕργασίας για να αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια. Αυτή τη στιγμήήταν, όπως το είπα και εγώ στην τοποθέτησή μου, εποχική αυτή ηαπορρόφηση λόγω της έκτακτης ανάγκης, αλλά από το πρόγραμμαδεν παραιτούμαστε. Εφόσον τα χρήματα υπάρχουν στο ΥπουργείοΕργασίας, θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε...».
Από που προέρχονται τα 128 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα όσα είχε σχεδιάσει το 2011 το υπουργείο Εσωτερικών και ο Χ. Καστανίδης (στην ουσία ο υφυπουργός Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος είχε και την, όπως αποδεικύνεται, μη υλοποιήσιμη τουλάχιστον επί του παρόντος, ιδέα), προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αυτεπιστασίας με τη σύμφωνη γνώμη των δήμων, θα δεσμεύονταν για μία 25ετία τα έσοδα από το φόρο ζύθου, τέλη διαφήμισης και ΤΑΠ, που το 2010 ξεπέρασαν τα 128 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά θα αποτελούσαν την εγγύηση για δάνειο ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναφορικά με τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές, 625 ευρώ και 320 ευρώ το μήνα αντίστοιχα ανά εργαζόμενο, θα καταβάλλονταν από τον ΟΑΕΔ. Οι αμοιβές από ευρωπαϊκά κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου και οι ασφαλιστικές εισφορές από κονδύλια του ίδιου του Οργανισμού.
aftodioikisi.gr