Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Citygroup


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον Υπουργό Οικονομικών
και
τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων


Θέμα: Αντίφαση από τη συμμετοχή της Citigroup ως οικονομικού συμβούλου  στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό και από τις εκτιμήσεις της για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.


Η χώρα δίνει μία μεγάλη μάχη σε πολλά επίπεδα. Για την οικονομική της σταθεροποίηση, την κοινωνική της συνοχή και την ευρωπαϊκή της πορεία.

Η εντολή του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές ήταν η συνέχιση της πορείας της χώρας μέσα στη ζώνη του Ευρώ. Με τις θυσίες που υπέστη, αυτό καθίσταται πλέον εφικτό, καθώς οι Εταίροι μας αναγνωρίζουν, όχι μόνο τη βούληση, αλλά και τις απίστευτες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα και τώρα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ που ακυρώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Σενάρια που εξυφαίνονται από διεθνή ιδρύματα, ινστιτούτα και τμήματα αναλύσεων μεγάλων τραπεζών.

Τέτοιες δηλώσεις και εκτιμήσεις όχι μόνο υποβαθμίζουν τις προσπάθειες των πολιτών, αλλά παγώνουν κάθε προσπάθεια ενδεχόμενης σοβαρής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας είτε μέσω αποκρατικοποιήσεων είτε μέσω νέων επενδύσεων.

Είναι δύσκολο να πειστεί κάποιος επενδυτής όταν όλοι μιλούν για “Grexit”, μέσα στα επόμενα χρόνια. Κανείς δεν ρισκάρει, ειδικότερα, σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες την επένδυση, το μέλλον της οποίας κρίνεται αβέβαιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας τέτοιας διασποράς με τακτικό μάλιστα ρυθμό επανάληψης είναι και η περίπτωση του τμήματος αναλύσεων της Citigroup. Ο όμιλος σε πρόσφατη έκθεση του για το ευρωπαϊκό χρέος αναφέρει ότι: “η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια”. Επισημαίνεται ότι η Citi αρχικά είχε προβλέψει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και μάλιστα, με συγκεκριμένη ημερομηνία, την 1η Ιανουαρίου του 2012. Θεωρούσε, επιπλέον, ότι οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο έφθαναν το 90%. Όταν αυτή η ημερομηνία παρήλθε, η Citi αναθεώρησε με κάποια καθυστέρηση. Στα μέσα Μαΐου, δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανέρχονται στο 60%. Στη νέα της έκθεση η Citi αναφέρει πως η έξοδος: «θα γίνει κάπως πιο αργά από ότι είχαμε προβλέψει».

 
 

Το παραπάνω γεγονός έρχεται σε ευθεία αντίφαση με το ρόλο της Citigroup Global Markets ως οικονομικού συμβούλου της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ενώ, λοιπόν, από τη μία η Citigroup Global Markets εργάζεται για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου προσελκύοντας αξιόλογες επενδυτικές προτάσεις από επενδυτές, από την άλλη η ομάδα αναλύσεων της τράπεζας έδινε, μέχρι προ ολίγων μηνών, πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ σε ποσοστό 90%!

Προσφάτως μάλιστα και μετά την απόφαση του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου που αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη βούληση των ευρωπαίων εταίρων να μην εγκαταλείψουν τη χώρα έως ότου επανέλθει στις αγορές, η Citigroup δημοσιεύει νέα έκθεση στην οποία όχι μόνο δυσπιστεί για την καταβολή της δόσης, αλλά εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταστεί “φερέγγυα” αν δεν υπάρξει νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος, ενώ για μία ακόμα φορά εκτιμά ότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ εξαιτίας “ασφυξίας” τους επόμενους 16 – 18 μήνες ανέρχονται στο 60%!

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:


  1. Έχει επηρεάσει την πορεία εύρεσης επενδυτή για το πρώην αεροδρόμιο η συζήτηση περί εξόδου της χώρας από το Ευρώ και οι εκτιμήσεις του εν λόγω επενδυτικού οίκου περί αυξημένης πιθανότητας εξόδου της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ;

  1. Πόσο λειτουργική και χρήσιμη για την επιτυχή έκβαση της αποκρατικοποιήσης του πρώην αεροδρομίου εκτιμάτε τη συμμετοχή ως οικονομικού συμβούλου κάποιου που αμφισβητεί την πορεία της χώρας μέσα στη ζώνη του Ευρώ;



06 Δεκεμβρίου 2012
Ο ερωτών βουλευτής



Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος