Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

EΝΔΗΜΙΚΗ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ




Αδιαφάνεια και διαφθορά καταλογίζουν στη λειτουργία των ΟΤΑ οι Ελληνες σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης και του ιστότοπου aftodioikisi.gr.
Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε στο διάστημα 26 με 30 Νοεμβρίου σε δείγμα 1011 ατόμων, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά ενδημεί στους δήμους και επτά στους δέκα ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων. Αντιστοίχως, επτά στους δέκα πολίτες επιδοκιμάζουν τον θεσμό του Παρατηρητηρίου και της Εποπτείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα ελλείμματα που δημιουργούν οι δήμοι πρέπει να τα καλύπτουν οι ίδιοι και όχι το κράτος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 83% εκτιμούν ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους και μόλις 7% ότι οι καταγγελίες για διαφθορά στους ΟΤΑ είναι ανυπόστατες.
Σε ποσοστό 69% θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων και μόλις 15% ότι η διαχείριση των οικονομικών είναι διαφανής.
Ποσοστό 71% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ αποτελεί θετική και αναγκαία πρωτοβουλία και 15% συντάσσονται με τη θέση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία το Παρατηρητήριο συνιστά απαράδεκτη παρέμβαση η θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου.
Επίσης, 52% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι δήμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα οικονομικά ανοίγματα που δημιουργούν και 36% πιστεύουν ότι αυτά πρέπει να καλύπτονται από την κεντρική διοίκηση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ