Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

50.000 ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ




Με απόφαση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη, ανατέθηκε στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έναντι 50.000 ευρώ η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την προετοιμασία και τεκμηρίωση νησιωτικών πολιτικών που θα υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία. Όπως τόνισε ο κ. Σπιλάνης, οι μελέτες που θα παραδοθούν απ’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφορούν στην υποστήριξη του έργου της Γενικής Γραμματείας, αφού καθώς προκύπτει απ’ την ανάθεση, κρίθηκε πως οι υπηρεσίες της δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον καινούργιο σχεδιασμό για τη νησιωτική πολιτική που ανακοίνωσε προσφάτως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Η δαπάνη που εγκρίθηκε, και μάλιστα προκαταβολή 10.000 ευρώ αποφασίστηκε να διατεθεί άμεσα, αφορά στην απευθείας ανάθεση ερευνητικού προγράμματος για την προετοιμασία της επεξεργασίας και τεκμηρίωσης νησιωτικών-εξειδικευμένων πολιτικών, που μπορούν κατ’ αρχήν να εφαρμοστούν σε νησιά του χώρου ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.



Τι θα μελετηθεί
Το έργο που αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο, όπως περιγράφεται στην ανάθεση, εκτείνεται σε τέσσερις τομείς και οι μελέτες που θα εκπονηθούν για αυτούς απ’ το Πανεπιστήμιο, θα παραδοθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες. Ο πρώτος είναι ο προσδιορισμός του φυσικού αντικειμένου δημιουργίας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων με κωδικό τίτλο «Άτλαντας του Αιγαίου», που θα χρησιμοποιείται για την εκπόνηση, τεκμηρίωση και παρακολούθηση των εξειδικευμένων νησιωτικών πολιτικών.
Ακόμη, θα γίνει ο προσδιορισμός του φυσικού αντικειμένου δημιουργίας portal, που θα εμφανίζει το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις απαραίτητες εκείνες πληροφορίες με τρόπο που ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης κάθε νησιού του Αιγαίου θα έχει πλήρη ενημέρωση χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Η προβολή των νησιών μέσω του portal γίνεται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού, της διευκόλυνσης των επισκεπτών των νησιών και επιδιώκεται η καθιέρωση brand name κάθε νησιού.
Ο τρίτος τομέας που θα μελετηθεί, αφορά στον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου δράσεων παρακολούθησης των ακτών και του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου από τη μόλυνση, ενώ τέλος η τέταρτη θεματική ενότητα σχετίζεται με τον καθορισμό των αναγκών ύδρευσης, των εναλλακτικών τρόπων κάλυψής τους, την τιμολόγηση του νερού και του τρόπου επιδότησης των μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στα νησιά του Αιγαίου, «με βάση τους κανόνες της διαφάνειας, της ισονομίας, της ανταποδοτικότητας της ύδρευσης, σε συνδυασμό με το χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικό αγαθό και προσδιορισμού του συνολικού ετήσιου κόστους», όπως σημειώνεται στην ανάθεση.
Η ανάθεση των ανωτέρω εργασιών του ερευνητικού προγράμματος έγινε απ’ τον κ. Σπιλάνη στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικό υπεύθυνο το Γεώργιο Τσιρτσή, ενώ η δαπάνη των 50.000 θα καλυφθεί απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Για την παρακολούθηση και παραλαβή των παραδοτέων, συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων, που θα παρακολουθούν την εξέλιξη του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο σημειωτέον είχε αποφασιστεί - όπως μνημονεύεται στην απόφαση - να ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αρχικά τον Απρίλιο του 2011 απ’ την τότε υφυπουργό Ελπίδα Τσουρή.