Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ


Επίκαιρη Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου                                                            
Η οικονομική κρίση και οι πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους έχει επιβαρύνει και τον ρόλο του προσωπικού των ασφαλιστικών ιδρυμάτων και των νοσοκομείων, οι οποίοι εξυπηρετούν μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων από αυτόν που προβλέπεται να εξυπηρετούν. Στον αριθμό αυτό προστίθενται και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, οι οποίοι απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία για υγειονομική περίθαλψη.
Οι διαθέσιμοι πόροι συρρικνώνονται, ενώ οι ανάγκες των νοσοκομείων αυξάνονται και οι προϋπολογισμοί πολλών νοσοκομείων είναι οριακοί για την κάλυψη των πάγιων αναγκών τους, όπως συμβαίνει και με το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, το οποίο είναι το μοναδικό νοσοκομείο για τα νησιά της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών.
Το κονδύλι για τις εφημερίες των ιατρών περιεκόπηκε κατά το ποσοστό 32%, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα τα εξυπηρετούμενα περιστατικά. Επισημαίνεται ότι το κονδύλι αυτό περιεκόπηκε περισσότερο απ’ ότι σε  μικρότερα, περιφερειακά Νοσοκομεία, τα οποία εξυπηρετούν πολύ μικρότερο αριθμό περιστατικών, δημιουργώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του ακριτικού νοσοκομείου.

Επιπλέον, για το Νοσοκομείο της Χίου δεν υπήρξε προκήρυξη, κατά τον Δεκέμβρη του 2012, όπως συνέβη για τα περισσότερα νησιωτικά νοσοκομεία για επικουρικούς ιατρούς, παρά τον ακριτικό χαρακτήρα των νησιών που εξυπηρετεί.
Η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου αποτέλεσε την προϋπόθεση, για την τροποποίηση του οργανισμού του, με επιπλέον προσωπικό, σε επίπεδο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό. Το ΦΕΚ 3461/28.12.12 περικόπτει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό που προβλεπόταν στον τελευταίο οργανισμό, προκαλώντας ελλιπή στελέχωση των κλινικών και σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Για ποιους λόγους προχώρησε το Υπουργείο στις παραπάνω ενέργειες, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της;
2. Ποιος ο σχεδιασμός και οι ενέργειες του Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη;


10 Ιανουαρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος