Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ


Συνεδρίασε στις 18.02.2013 η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος έχει εκλεγεί Γραμματέας, με θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Στις εργασίες συμμετείχε η  Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Μαρία Δαμανάκη, η οποία πραγματοποίησε σχετική παρουσίαση.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και της τοποθέτησής του, ο βουλευτής έθεσε πρωτίστως, το θέμα της ανεργίας των νέων και της ανάγκης ανάληψης πρωτοβουλιών και χάραξης πολιτικών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την όσο το δυνατόν πιο άμεση αντιμετώπισή της. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και άμεση και δυναμική εμπλοκή των εθνικών αρχών.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ήταν εκείνο της μετανάστευσης και των εκατοντάδων πνιγμών παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο, αλλά και το θέμα ανάπτυξης της Frontex στα τουρκικά παράλια, με ταυτόχρονη πίεση της Τουρκίας από την ΕΕ, για εφαρμογή καλύτερης αστυνόμευσης των συνόρων της και τη σύναψη διμερών συμφωνιών επαναπατρισμού μεταξύ των χωρών προέλευσης των παράνομων μεταναστών και της ΕΕ.
Τρίτον, υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης εισόδου (visa Schengen) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, το οποίο, κατά κοινή ομολογία υπήρξε επιτυχημένο, με ιδιαίτερα οφέλη στις νησιωτικές κοινωνίες.
Η Επίτροπος, απαντώντας στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε ο βουλευτής, τον ενημέρωσε για ειδικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, το οποίο προβλέπει τη διάθεση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για περιφέρειες με ανεργία πάνω από 25%, για το οποίο  αναμένονται οι ελληνικές προτάσεις, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την άντληση πόρων.
Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει, ώστε να προταθούν καινούργιες ιδέες σε περίπτωση που υπάρξει, είτε μεταβολή των συνθηκών Σένγκεν, είτε μεταβολή των συνθηκών ασύλου και ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μια σειρά θεμάτων και λύσεων.
Για το θέμα της βίζας, η Επίτροπος συμφώνησε με τον Κώστα Τριαντάφυλλο ότι ο ελληνικός τουρισμός ωφελήθηκε πολλά τον περασμένο χρόνο από την εφαρμογή του προγράμματος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στη φετινή τουριστική περίοδο, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, ως ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε μόνιμη βάση.
Για τα θέματα υποδομών στα νησιά που της έθεσε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, η κα Μ. Δαμανάκη ενημέρωσε ότι υπάρχουν σχετικά προγράμματα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως χώρα, διατυπώνοντας την ανάγκη συγχρηματοδότησης και ύπαρξης συνεργασίας ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να προχωρήσουν αυτές οι χρηματοδοτήσεις και άρα, έργα, που αφορούν μαρίνες, τις αερομεταφορές και τις λιμενικές υποδομές, νέες ή υφιστάμενες.
Τέλος, στην προτροπή του βουλευτή για αποφασιστικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ενόψει ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων, η Επίτροπος συμφώνησε ότι πρέπει να σχηματιστεί ομάδα εργασίας, με αυτόν τον σκοπό.