Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

TI ΛΕΕΙ Η ΠΕΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥΣ




Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Πλοιάρχων αναφέρεται:
«Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την παρουσία Έλληνα πλοιάρχου στα υπό Ελληνική σημαία πλοία, μετά και την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προσαρμόσει την Ελληνική νομοθεσία στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, υιοθετώντας την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με το πρόσχημα της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους κοινοτικούς συναδέλφους να πλοιαρχεύουν στα υπό Ελληνική σημαία πλοία χωρίς προϋποθέσεις, η θέση της Ένωσής μας είναι πάγια και ξεκάθαρη.
Δεν νοείται Ελληνικό πλοίο, με Ελληνική σημαία χωρίς Έλληνα Πλοίαρχο, τον αντικαταστάτη του και Έλληνες ναυτικούς γενικότερα.
Δεν είναι δυνατόν στη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου να μην υπηρετεί στην Ελληνική σημαία Έλληνας Πλοίαρχος που είναι φορέας μακράς ναυτικής παιδείας, γνώσης και εμπειρίας.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την άριστη γνώση της μητρικής του γλώσσας, συγκροτούν τις προϋποθέσεις για την διεκπεραίωση των καθηκόντων του ως επικεφαλής του πληρώματος του πλοίου με ασφάλεια και επιτυχία.
Θεωρούμε ότι είναι άκρως προσβλητικό για την Ελληνική ναυτιλία η υποβολή και αποδοχή μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης για τη γνώση της Ελληνικής γλώσσας από Πλοίαρχο χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ξέχωρα απ’όλα αυτά, η χώρα μας έχει ιδιαιτερότητες και ακόμα Εθνικά θέματα και ζητήματα ανοιχτά. Καλό θα είναι λοιπόν όλα αυτά να μετρήσουν και να ληφθούν υπ’όψη ώστε να συνεχίσει το Ελληνικό πλοίο που είναι συνέχεια του Ελληνικού εδάφους να διοικείται από Έλληνα Πλοίαρχο.
Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει και κατάργηση της Εθνικής της κυριαρχίας».