Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΕ ΧΙΟ , ΛΕΣΒΟ , ΣΑΜΟ


Ερώτηση
Προς
τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
και την Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: Λειτουργία γραφείων ΠΥΤ του ΕΟΤ στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο
Ένας από τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχει, μια σταθερή εικόνα και σύμφωνα με έρευνες έχει αρχίσει να επανακάμπτει, έπειτα από την πτώση σε κρατήσεις και τζίρους που είχε υποστεί, εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι εκείνος του τουρισμού.
Ο επαναπροσδιορισμός της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος που θέλει να έχει η χώρα μας στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, ως προορισμός, είναι θεμιτός και επιβάλλεται η επαναξιολόγηση του οράματος και των στόχων για καλύτερα αποτελέσματα. Παρά ταύτα, η καλύτερη οργάνωση και διευκόλυνση των εμπλεκόμενων μερών σε ό,τι αφορά, διαδικαστικά και λειτουργικά ζητήματα, πρέπει να παραμείνει ένας κεντρικός στόχος.
Ο πρόσφατος σχεδιασμός για αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών του που δημοσιοποιήθηκε  από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καταργεί τα γραφεία του Οργανισμού στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο και τα υπάγει στον Πειραιά. Είναι αυτονόητο ότι εκατοντάδες ιδιοκτήτες δωματίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων θα αναγκάζονται να ταξιδεύουν στον Πειραιά, για να διεκπεραιώνουν ακόμη και την πιο απλή υπόθεσή τους με τον ΕΟΤ. Προβλήματα θα δημιουργηθούν και με τους ελέγχους για παραβάσεις και θέματα που αφορούν τη νόμιμη λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και τον έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεδομένου ότι η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση –στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης- στον συγκεκριμένο τομέα δεν έχει προχωρήσει, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και υπολογίσιμο οικονομικό κόστος για τους εξυπηρετούμενους.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
·         Ποιός ο σχεδιασμός και οι ενέργειες για την αποφυγή του σοβαρού προβλήματος που θα αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού και εν γένει, οι τουριστικές επιχειρήσεις από την δημοσιοποιηθείσα σχεδιαζόμενη κατάργηση;
·         Εξετάζετε το ενδεχόμενο συνέχισης της λειτουργίας των παραπάνω υπηρεσιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, είτε με την ένταξη τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή των Δήμων, είτε με τυχόν άλλες εναλλακτικές, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης των υπηρεσιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών;


13 Μαρτίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος