Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
Εξωτερικών
και
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Η σύναψη διμερών συμφωνιών σε θέματα έκδοσης και αμοιβαίας δικαστικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, αλλά και με το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ, αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ πυλώνα ιδιαίτερης σημασίας της εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στις έννοιες της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της ελευθερίας.

Ιδιαίτερης μάλιστα, βαρύτητας θέμα που ρυθμίζεται επίσης στο πλαίσιο της δικαστικής συνεργασίας είναι και η έκδοση προσώπων.

Ως εκ τούτου, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και απορία η παραδοχή του Αναπληρωτή Υπουργού κατά την ομιλία του κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος την Τετάρτη 15 Μαίου, ότι δεν υφίσταται συμφωνία για έκδοση κρατουμένων - φυλακισμένων προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Γεωργία.

Η επισήμανση αυτή προκαλεί επίσης εντύπωση καθώς οι δύο εξ αυτών των χωρών είναι μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης, μία είναι υποψήφια προς ένταξη και η τελευταία, σύμφωνα με τις εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών,  έχει προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών της.

Τέλος είναι γνωστό οτι η έκδοση προς αυτές τις χώρες των κρατουμένων υπηκόων τους, θα συνέβαλλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αποσυμφόρηση των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιές ενέργειες έχουν προβεί τα Υπουργεία για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις χώρες αυτές και ποιός ο σχεδιασμός τους για την κάλυψη αυτού του κενού που επιδρά μεταξύ άλλων και στη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων.

17 Μαΐου 2013
Ο ερωτών βουλευτής



Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος