Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ Η ... ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΡΠΑΧΤΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ... ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

- Τώρα που οι κάμερες θα πάψουν να ασχολούνται με τον ρουκετοπόλεμο, μέχρις του χρόνου τουλάχιστον, τώρα που θα πάψουμε να είμαστε το ... κέντρο των πασχαλιάτικων καναλιακών εκδηλώσεων, ας ασχοληθούμε και λίγο με τα του ... οίκου μας.
-Γνωρίζω βέβαια εκ των προτέρων ότι θα γίνω "κακός και μίζερος", ασχολούμενος για άλλη μια φορά με την "κατακομμένη σούπα της Ελληνοτουρκικής φιλίας", αλλά και ατραξιόν, όπως αυτή εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
-Δεν με ενοχλεί διόλου αυτό ...
-Άλλωστε η δημόσια κριτική, όποια μορφή και αν έχει, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν...
-Αντιθέτως βλάπτει, όσους ενδιαφέρονται για το σουλούπι τους, ή επί το ...πολιτικότερον για την δημόσια εικόνα τους, που πάντα την θέλουν να είναι στρωμμένη με ροδοπέταλα.
-Ήρθαν λοιπόν Τούρκοι, για να δουν το έθιμο του ρουκετοπόλεμου και καλά έκαναν.
-Άλλωστε όποιος έρχεται στο φιλόξενο νησί μας , ευπρόσδεκτος είναι .
-Αναφέρομαι στους Τούρκους, γιατί υποτίθεται ότι έγινε και ολόκληρη "κινητοποίηση" για να έρθουν και να παρακολουθήσουν από κοντά το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.
-Επαφές με Τούρκικες υπηρεσίες, με Τούρκους κρατικούς λειτουργούς και τα γνωστά ...
-"Καλά και άγια" όλα αυτά όταν υπάρχει ένας σκοπός, αλλά δεν κρίνετε ότι είναι καιρός πια να μάθουμε και εμείς οι απλοί πολίτες, τι λένε οι δικοί μας κρατικοί λειτουργοί στους Τούρκους , προκειμένου να τους πείσουν ότι πρέπει να έρθουν στη Χίο τις συγκεκριμένες ημερομηνίες , για να παρακολουθήσουν τον Πασχαλιάτικο ρουκετοπόλεμο ;
-Γιατί, αν δεν κάνω λάθος,ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου,δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συντηρήθηκε τόσα και τόσα χρόνια , γιατί ο λαός μας δεν θέλει να ξεχνάει, ανεξάρτητα το τι θέλουν οι κατά καιρούς ηγέτες του.
-Τι λένε λοιπόν στους Τούρκους για τον Πασχαλιάτικο ρουκετοπόλεμο και αυτοί έρχονται για να απολαύσουν το έθιμο ;
-Ας το μάθουμε όλοι μας το τι λένε ... Δεν είναι ντροπή να γνωρίζουμε τα ιδιωτικώς ειπωθέντα, όταν αυτά αφορούν τα έθιμά μας, την ιστορία μας.
-Ειδ' άλλως, ας μη "πανηγυρίζουν" ότι πείθουν, γιατί ο καθένας μπορεί να βάλλει στο μυαλό το ότι θέλει ...
-Και στο κάτω-κάτω, με χρήματα του Χιώτικου λαού πηγαινοέρχονται ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, για να ... πείσουν για τα έθιμά μας.
-Να μη γνωρίζουν οι πολίτες, τι τους λένε οι ... εκπρόσωποί μας ;
-Ο ρουκετοπόλεμος, ούτως ή άλλως,υπάρχει και θα υπάρχει, ενταγμένος στα έθιμα του Χιώτικου λαού και θα παραμείνει ως έχει, παρά τις όποιες προσπάθειες καταβληθούν, για να λουστραρισθεί στα πλαίσια της Ελληνοτουρκικής αρπαχτής, όποια μορφή και αν αυτή κατά καιρούς λαμβάνει ...
-Άντε και του χρόνου ...
                                                                                       Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ