Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΔΝΤ : ΣΠΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Να προχωρήσει εδώ και τώρα σε «υποχρεωτικές απολύσεις» από στον «προστατευμένο δημόσιο τομέα» καλεί την κυβέρνηση για μία ακόμη φορά του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα στην έκθεσή του για την Ελλάδα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ επαναλαμβάνει την άποψη που είχε εκφράσει και προ τριών εβδομάδων, όταν βρισκόταν στη χώρα μας ο Π. Τόμσεν ότι  την ώρα που «η προσπάθεια για επαναφορά  της οικονομίας σε σημείο ισορροπίας έχει συσχετιστεί με την αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στους νέους, ο υπερστελεχωμένος δημόσιος τομέας έχει γλιτώσει, εξαιτίας του ταμπού των απολύσεων».
Στην εκθεσή του το ΔΝΤ, θέτει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας ότι δεν φτάνουν οι εθελοντικές αποχωρήσεις αλλά απαιτούνται απολύσεις:  «Οι υποχρεωτικές απολύσεις δίνουν χώρο για να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι εξειδικευμένοι, οι οποίοι θα έχουν κίνητρα», υποστηρίζει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η παροχή σημαντικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα εμποδίζεται ήδη από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε βασικούς τομείς, όπως η εποπτεία του τραπεζικού τομέα και της φορολογικής διοίκησης.
Αναγνωρίζει πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και ήδη αναπροσαρμόζει το πρόγραμμά της, αναφερόμενο, προφανώς, στην πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο και ισάριθμες προσλήψεις.
aftodioikisi.gr