Τρίτη 21 Μαΐου 2013

H OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ



ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
 
κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
Υπουργό Εσωτερικών

κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

κ. Ιωάννη Βρούτση
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

κ. Αντώνη Μανιτάκη
Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης &
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη
Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Κοιν.:
-        κ. Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρο της Κυβέρνησης
-        κ. Δημήτριο Σταμάτη, Υπουργό Επικρατείας
-        κ. Δημήτριο Βαρτζόπουλο, Συντονιστή της Κυβέρνησης
-        κ. Γεώργιο Γιαννούση, Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης


           
Κύριοι,
            Όπως γνωρίζετε η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει την λειτουργία πολλών κοινωνικών δομών με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ
            Τα προγράμματα αυτά έχουν μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία και απορροφητικότητα που πλησιάζει το 100%, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή αλλά και στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
            Σήμερα, δύο σημαντικά προγράμματα που αφορούν χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες ανέργους βρίσκονται μετέωρα αφού δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και πιο συγκεκριμένα:
  1. Η χρηματοδότηση των Βρεφονηπιακών - Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
  2. Η συνέχιση του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας.

Α) Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΜΕΑ από το πρόγραμμα «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» που μόνο για την περίοδο 2012 - 2013 εξυπηρέτησε 60.000 παιδάκια, βρίσκεται στον αέρα αφού ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό για την περίοδο 2013 - 2014.
      Η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουμε την υλοποίησή του με ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, αφού όπως γνωρίζετε την προηγούμενη περίοδο οι αιτήσεις έφτασαν τις 96.000 και η εκτίμηση είναι ότι φέτος θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση από τους γονείς, αφού η οικονομική κρίση οδηγεί τις οικογένειες στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Β) Χρηματοδότηση του Προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας.
Οι Δήμοι υλοποίησαν με επιτυχία το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας που απασχόλησε περίπου 60.000 ανέργους. Με το Νόμο 4152/9.05.2013 προβλέπεται όπως ο ΟΑΕΔ προχωρήσει στην κατάρτιση προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, συγχρηματοδοτούμενα από πόρους του ΕΣΠΑ, για την άμεση ανάσχεση της ανεργίας με τα αυστηρά κριτήρια που ο Νόμος προβλέπει.
Ένα πρόγραμμα που μπορεί να ανακουφίσει χιλιάδες ανέργους της χώρας μας και μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί.

Κύριοι,
      Τα παραπάνω θέματα είναι κατεπείγοντα, ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας και ιδιαίτερα με τους Υπουργούς Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, Εργασίας κ. Βρούτση και Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη για να δώσουμε, επιτέλους, λύσεις.
      Θέλουμε να σας επισημάνουμε την σοβαρότητα των θεμάτων και να σας ενημερώσουμε ότι για την Αυτοδιοίκηση είναι πρώτης προτεραιότητας ζητήματα και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την υλοποίησή τους αφού αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι δοκιμάζονται από την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται η χώρα μας.
      Τέλος, σας επισυνάπτουμε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που αφορά την μεταφορά αναπορρόφητων  κονδυλίων του ΕΤΠΑ στο ΕΚΤ και συγκεκριμένα στο ΕΠΑΝΑΔ για την χρηματοδότηση του μέτρου «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
      Παραμένω στη διάθεσή σας και αναμένω άμεσα συνάντηση μαζί σας.