Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

TO 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ










Στη φωτογραφία διακρίνονται ο κος Μαρκος Κάβουρας, Δ/ντής του σχολείου, η κα Κονίτσα Χριστοφαρή, υποδιευθύντρια του σχολείου και η κα Ελένη Καλαγκιά, δασκάλα της Στ' τάξης μαζί με την αποστολή των Τούρκων συναδέλφων

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου βρίσκεται στην ευτυχή συγκυρία να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Σύμπραξης Σχολικών Μονάδων Comenius για τη διετία 2012-2014 με αριθμό σύμβασης: 2012-1-FR1-COM06-35298 6. Τίτλος του προγράμματος είναι « Littera'Tour d'Europe en 80 semaines, 7 voix au chapitre. » και στα ελληνικά αποδίδεται ως «ο γύρος της Λογοτεχνίας σε 80 εβδομάδες». Δεν είναι τυχαίο που ο τίτλος του έργου παραπέμπει στο γνωστό βιβλίο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» αφού οι μαθητές των σχολείων εταίρων καλούνται να ανακαλύψουν τις διαφορές αλλά κυρίως τις ομοιότητες των αξιών και των πολιτισμών υπό το πρίσμα των λογοτεχνικών βιβλίων μέσα από ένα «μαθησιακό ταξίδι» 80 εβδομάδων.
Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος, το σχολείο μας έχει ήδη υλοποιήσει τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο Παρίσι, στο Σόκε της Τουρκίας και στο Μπάια Μάρε της Ρουμανίας αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων για το εύρος και την ποιότητα των εργασιών του. «Τα παιδιά είναι σαφώς κερδισμένα καθώς μέσα από την ανταλλαγή των εργασιών μαθαίνουν με τρόπο βιωματικό μύθους, θρύλους, παραδοσιακά παραμύθια, καθώς και έργα σημαντικών εκπροσώπων της παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας, τόσο του τόπου τους, όσο και των άλλων εμπλεκόμενων χωρών» τόνισε ο κ. Μάρκος Κάβουρας, Διευθυντής της εν λόγω σχολικής μονάδας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι «ο κάθε μαθητής μας μπορεί να γίνει πρεσβευτής της δικής μας λογοτεχνίας και συνεπώς του δικού μας πολιτισμού και ταυτόχρονα αγγελιοφόρος των άλλων δίνοντας μια ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση» είπε η κα Πέπη Μπανιώκου καθηγήτρια γαλλικών και υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα έδειξε και η Ακόλουθος Συνεργασίας για τα γαλλικά η κα Emmanuelle Boillon, του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών με αποτέλεσμα να γίνεται ειδική μνεία για το πρόγραμμα και το σχολείο στην επίσημη ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Στις 24 Μαΐου 2014 ολοκληρώθηκε το ήμισυ του προγράμματος στο σχολείο “Ion Luca Caragiale” στο Baia Mare της Ρουμανίας, όπου όλοι οι εταίροι δήλωσαν ότι ανυπομονούν για τη συνέχιση των εργασιών τους αλλά και για την πραγματοποίηση της συνάντησής τους στη Χίο τον Μάρτιο του 2014.