Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

MΠΛΟΚΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ




Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι ναυτεργάτες, ζητώντας από ακτοπλοϊκές εταιρείες την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Μπλόκαραν το πρωί την αναχώρηση ενός υδροπτέρυγου από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Αίγινα.

Λίγο πριν από τις 10 το πρωί αναχώρησαν με καθυστέρηση για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δύο υδροπτέρυγα.

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις του λιμενικού και παρακολουθούν τις κινητοποιήσεις των ναυτικών.

Σήμερα μπλοκάραμε προς το παρόν τα πλοία του Αργοσαρωνικού. Την Παρασκευή δεν θα φύγει το Ε/Γ – Ο/Γ Πηνελόπη από Ραφήνα, ενώ αύριο στο Λαύριο δεν φύγει κανένα βαπόρι, δήλωσε στον Alpha 989 o γ.γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς. Εάν ο έλεγχος που θα κάνουμε μας ικανοποιεί, πρόσθεσε, θα φύγουν τα πλοία για Κρήτη σήμερα το βράδυ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, διεμήνυσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την εξόφληση των οφειλομένων στους ναυτικούς από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

«Θα πρέπει να δούμε εξοφλητικούς λογαριασμούς που αποδεικνύουν ότι έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από μία - δύο εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλακογιώργο, η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων σε ορισμένες εταιρείες φτάνει και τους επτά μήνες.

Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με επιστολή του, ζήτησε χθες από την ΠΝΟ να αναστείλει κάθε συνδικαλιστική δράση μέχρι το τέλος Ιουνίου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρίες να καταβάλουν τουλάχιστον ένα μέρος των δεδουλευμένων. Ο ΣΕΕΝ ανέφερε ακόμη ότι οι εταιρείες μέλη που οφείλουν χρήματα στους ναυτικούς θα εκπονήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλομένων.

Στελέχη των εταιρειών ανέφεραν πάντως ότι η εν λόγω περίοδος είναι η χειρότερη για τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, καθώς αποστερούν τις εταιρείες από έσοδα ζωτικής σημασίας, αφού η επιβατική και μεταφορική κίνηση αυξάνεται.

Αλλωστε, όπως σημείωναν τα ίδια στελέχη, λόγω ακριβώς των αυξημένων εσόδων, αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι περισσότερες εταιρείες να έχουν εξοφλήσει πλήρως όλες τις οφειλές τους προς το προσωπικό τους, αφού η ρευστότητα βελτιώνεται σημαντικά λόγω εποχικότητας. Αλλα στελέχη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους γατί τώρα η κινητοποίηση που αναμένεται αύξηση της κίνησης και κάθε ημέρα απεργίας λειτουργεί ουσιαστικά σε βάρος των εργαζόμενων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους ακτοπλόους είχε ζητήσει από τις εταιρείες να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των δεδουλευμένων των ναυτικών.




naftemporiki.gr