Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



    Μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τα απανωτά χτυπήματα σε μισθούς , εργασιακές σχέσεις, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εμπορίου και του τουρισμού.
 Η απόφαση αυτή δεν οφείλεται στην οικονομική  κρίση όπως επιδιώκει να την παρουσιάσει η κυβέρνηση , αλλά ήταν στόχευση  σταθερή για δεκαετίες, αρχής γενομένης από το 1986, προκειμένου να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων μέσα από τη δημιουργία μεγάλων πολυεθνικών  πολυκαταστημάτων,  που θα εξαφανίσουν  τον μεγάλο όγκο των  μικρομεσαίων.
 Mεγάλες είναι οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) που όλα αυτά τα χρόνια είχαν συμφωνήσει με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που απελευθέρωσαν το ωράριο ενλω σήμερα παριστάνουν τους «αιφνιδιασμένους» και προσπαθούν να συντονιστούν μαζί με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δήθεν για να αντιδράσουν.

   Με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου.  Η απόφαση δε αυτή   αποτελεί προπομπό για συνολικές ανατροπές και σ’ άλλους κλάδους εργαζομένων. Πρακτικά, αυτή η απόφαση θα χειροτερεύσει τις συνθήκες δουλειάς, οδηγώντας στην αύξηση της μερικής απασχόλησης και  του ωρομίσθιου. Όπου δεν υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι με το πιστόλι στον κρόταφο να δουλέψουν χωρίς υπερωρίες επιπλέον ώρες, θα "απολαύσουν" μισθούς... Βουλγαρίας 200-250 ευρώ.
     Παράλληλα, η δουλειά επτά μέρες την εβδομάδα, χτυπά πολλαπλά την ζωή των εργαζομένων, ειδικά των γυναικών και των νέων, καθώς τους στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούραση διαλύοντας την οικογένεια.
   Είναι ξεκάθαρο για μας τους εργαζόμενους ότι αποτελούν μεγάλο ψέμα οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας. Εμείς που γνωρίζουμε τις συνθήκες εργασίας, αλλά και το δυσθεώρητο ποσοστό ανεργίας, είμαστε βέβαιοι ότι το νέο ωράριο θα αυξήσει τον αριθμό των λουκέτων στα μικρά καταστήματα, που δεν θα αντέξουν τις πιεστικές συνθήκες λειτουργίας-προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων- οδηγώντας έτσι στη ανεργία και άλλους συναδέλφους μας.
  Οι όποιες προσλήψεις  γίνουν θα’ναι  με ατομικές συμβάσεις  εξαθλίωσης των εργαζομένων.
     Η Κυβέρνηση προκαλεί τη νοημοσύνη μας   με το επιχείρημα  "ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή θα οδηγήσει σε τόνωση της αγοράς", όταν η οδυνηρή πραγματικότητα  εξαιτίας των μειώσεων μισθών, συντάξεων και της επιβολής των χαρατσιών, τα καταστήματα είναι άδεια τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας και κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
       Είναι ανάγκη να δώσουμε από κοινού απάντηση οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, σε συμπόρευση με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ,  ενάντια στα μονοπώλια, που ρημάζουν τη ζωή της εργατικής τάξης και αφανίζουν τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους αυξάνοντας τα κέρδη τους καθημερινά.

     ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΜΕ ΣΕ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
     ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
     ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
                                        ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ