Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ Α.Ε."

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της «Hellenic Seaplanes S.A.»// «Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε.»  κ. Νικόλα Χαραλάμπους, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη έργων στον αεροπορικό χώρο και συγκεκριμένα στη λειτουργία υδροπλάνων, είχε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής.

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η από κοινού εξέταση της εταιρείας με την Περιφέρεια, των προοπτικών δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για την ανάπτυξη περιφερειακού δικτύου υδατοδρομίων στο Βόρειο Αιγαίο και στη σύνδεσή του με την κεντρική Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της εν λόγω εταιρείας για να επενδύσει στο Βόρειο Αιγαίο, γίνεται σε συνέχεια της από τα τέλη του περασμένου Μαΐου εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Περιφέρειας προς το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, το «Invest in Greece» και τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων, για την κατασκευή υδατοδρομίων στα νησιά της.
Πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η σχετική νομοθετική ρύθμιση από το αρμόδιο Υπουργείο που διάνοιγε το δρόμο για την επιστροφή των υδροπλάνων στην Ελλάδα -παρακάμπτοντας το προηγούμενο πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό καθεστώς- είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές της για την ανάπτυξης αυτής της δράσης. Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη από την Περιφέρεια στη βάση της ενίσχυσης του τομέα του τουρισμού που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο και της αντιμετώπισης των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων στις μετακινήσεις εντός του νησιωτικού της συμπλέγματος.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, έχοντας πλέον από τη  σημερινή συνάντηση, συγκεκριμένη πρόταση επένδυσης από την εταιρεία «Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε.», αποφάσισε τον προγραμματισμό μίας σύσκεψης στη Μυτιλήνη στις 9 Αυγούστου, με τη συμμετοχή όλων των Δήμων του Βορείου Αιγαίου και των Λιμενικών τους Ταμείων, για να τεθεί σε διαβούλευση η προοπτική της ανάπτυξης περιφερειακού δικτύου υδατοδρομίων.

Ο ίδιος μετά από την εξέλιξη αυτή δήλωσε:

«Έχοντας αξιολογήσει ως ενδιαφέρουσα και σημαντική σαν προοπτική ανάπτυξης τη δημιουργία υδατοδρομίων στο Βόρειο Αιγαίο, είχαμε από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκε αυτή η δυνατότητα, συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Η ανταπόκριση της εταιρείας «Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε.» και η ενδεχόμενη προώθηση της επένδυσης αυτής θεωρούμε ότι θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική ανάπτυξη, εμπεδώνοντας παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας και μέριμνας στους κατοίκους των νησιών, που ταλαιπωρούνται στο θέμα των μετακινήσεων. Πριν από όλα όμως θέλουμε η πρόταση αυτή, να γίνει γνωστή σε όλους τους Δήμους και τα Λιμενικά Ταμεία του Βορείου Αιγαίου μέσω μίας κοινής μας συνάντησης, για να εξετάσουμε από κοινού τις προοπτικές που διαγράφονται για τις νησιωτικές μας κοινωνίες. Στη συνέχεια και αφού υπάρχει ενδιαφέρον, θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, δηλαδή να γίνει διαγωνισμός με ανοιχτή πρόσκληση προς όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν».