Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΣΚΟΥΠΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Συμφωνία με την Τρόικα μέχρι την Κυριακή απαιτείται προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Πρόθεση είναι να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, ημέρα συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, πολυνομοσχέδιο-σκούπα στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα.
Το ραντεβού του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με την Τρόικα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο την Τετάρτη. Θεωρείται αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση ότι είναι απολύτως αναγκαία η προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Σήμερα πραγματοποιήθηκε άτυπη συνεδρίαση ενός μίνι υπουργικού συμβουλίου στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στην Τρόικα. Τα θερμά μέτωπα είναι τα εξής:
-Το σχέδιο της κινητικότητας στο Δημόσιο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης ζητά παράταση και η Τρόικα ανθίσταται ακριβώς επειδή τίποτα από τα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση δεν έχει εφαρμοστεί. Η συνάντησή τους την Τετάρτη θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.
-Η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΕΟΠΠΥ. Ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα βρεθούν λύσεις χωρίς να περιοριστούν τα δικαιώματα των πολιτών στην περίθαλψη.
-Η κάλυψη της τρύπας του ΟΑΕΕ με την Τρόικα να ζητά έκτακτη εισφορά 2% στον τζίρο των επιχειρήσεων. Το ταμείο εκτιμάται ότι θα έχει τη διετία 2013-4 έλλειμμα 600 εκ ευρώ.
-Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, καθώς η Τρόικα δεν έχει αποδεχθεί κάποιο από τα σχέδια που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των πιστωτών βάζουν θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις ώστε να μην ισχύει το πλαφόν των 30 απολύσεων μηνιαίως. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και περαιτέρω διευκόλυνσης των απολύσεων αλλά το μπρα ντε φερ είναι δύσκολο και το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη κριθεί.


aftodioikisi.gr