Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

KOINH EKΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Στο πλαίσιο μιας συστηματικής επικοινωνιακής καμπάνιας στην αγορά της Τουρκίας, με τελικό αποδέκτη το ευρύ κοινό της περιοχής που είναι δυνητικός επισκέπτης των ελληνικών νησιών, πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013, ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης βίζας των Τούρκων επισκεπτών.
Η εκδήλωση έγινε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, με τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Σμύρνη, κ. Θεόδωρου Τσακίρη, του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς, των Περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιακαλή και κ. Μαχαιρίδη, των Αντιπεριφερειαρχών Χίου και Σάμου, κ. Γανιάρη και κ. Παπαθεοφάνους, καθώς επίσης του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για θέματα Τουρισμού, κ. Γιαννάκη.
Στην εκδήλωση, που διήρκεσε από τις 5.00 μ.μ., έως τις 9.00 μ.μ. παρευρέθηκαν δεκάδες τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από τη Σμύρνη, οι οποίοι παρακολούθησαν την τεχνικής φύσεως ενημέρωση που έγινε σχετικά με τη δυνατότητα απλούστευσης της διαδικασίας έκδοσης βίζας για Τούρκους πολίτες. Ενισχυτικά διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό με όλες τις χρηστικές πληροφορίες για την έκδοση βίζας και τις διαδικασίες εισόδου και παραμονής στα ελληνικά νησιά.
Στη συνέχεια υποβλήθηκαν ερωτήσεις,  σχετικά με τη δυνατότητα κατάργησης της βίζας, ή αύξησης του χρόνου παραμονής σε τρεις μήνες, με δυνατότητα πολλαπλών εισόδων.
Επίσης, έγιναν παρατηρήσεις σχετικά με το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν. Τα θέματα που αναφέρθηκαν, ήταν ότι οι Τούρκοι επισκέπτες βρίσκουν συχνά τα καταστήματα κλειστά και αυτό τους προκαλεί αρνητική εντύπωση, ότι θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερο προσωπικό στις πύλες εισόδου, ώστε να μην περιμένουν πολύ, επίσης διαπίστωσαν μια αύξηση στις τιμές εστίασης, ενώ επεσήμαναν επίσης ότι συχνά απουσιάζει μια σταθερή τιμολογιακή πολιτική στα ξενοδοχεία.
Ζήτησαν από την Ελληνική πλευρά να στηρίξει τη διεκδίκηση της έκθεσης EXPO 2020 από τη Σμύρνη, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει 6 μήνες, αγγίζοντας τα 15.000.000 εκ. επισκέπτες, πράγμα από το οποίο σίγουρα θα ωφεληθούν και τα ελληνικά νησιά.