Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

KYBEΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΚΙΑΔΑΣ - ΛΑΓΚΑΔΑΣ ... ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΦΑΚΑ !



Κι ενώ στις ήδη αποφασισμένες από την κυβέρνηση συγχωνεύσεις-κλεισίματα σχολείων και νηπιαγωγείων – που σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού παιδείας Αρβανιτόπουλου υποτίθεται (λέμε υποτίθεται μιας και γνωρίζουμε κατά πόσο ο λόγος αυτής της κυβέρνησης είναι συμβόλαιο) θα ήταν και οι τελευταίες τουλάχιστον για το 2013-2014- δεν προβλέπονται συγχωνεύσεις για τη Χίο, κυβερνητικά και τοπικά κομματικά κέντρα διαμέσου του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κο Κελεπερτζή, στήνουν τη φάκα της συγχώνευσης των σχολείων Συκιάδας-Λαγκάδας. Προφανώς φοβούμενοι τον επερχόμενο θερμό απεργιακό Σεπτέμβρη από μια σειρά εργασιακούς κλάδους μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση που θα ταρακουνήσει συθέμελα την κυβέρνηση, αποφάσισαν, ό,τι δε μπορούν και φοβούνται να κάνουν κεντρικά τρέμοντας συνολικές κινηματικές αντιδράσεις, να το πράξουν πλέον παρασκηνιακά.

Με κουτοπόνηρες τεχνικές, απειλές για τα χειρότερα και μιλώντας για το σύννομο της προτεινόμενης  “λύσης” (κατά το «ό,τι νόμιμο και ηθικό»), παραβλέποντας τις ανάγκες γονιών και μαθητών και σε συνέχεια της λογιστικής πολιτικής των αριθμών κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, που αγνοούν ανθρώπινες ζωές και κοινωνικές ανάγκες. Σε συνέχεια των περικοπών, των απολύσεων χιλιάδων εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων, των συγχωνεύσεων και κλεισίματος τόσων σχολείων, νοσοκομείων και δομών για να βγουν “κάποια” νούμερα κυβέρνησης-Τρόικας, εξοικονομώντας ποσά που δεν αποτελούν ούτε το ένα τρίτο του κόστους λειτουργίας των γραφείων του κυρίου Βενιζέλου και κάθε Βενιζέλου, όπως πρόσφατα ήρθαν στο φως με δημοσιεύματα για τις τάξεις μεγέθους των ποσών που σπαταλούνται στα γραφεία των πολιτικάντηδων της κυβέρνησης. Συζητάμε για μια κυβέρνηση που κρύβεται πια πίσω από αριθμούς, παραμύθια και απειλές, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Τρόικα και τα κοράκια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τους οποίους δουλεύει. Απαξιώνοντας και καταστρέφοντας πλήρως τη δημόσια παιδεία, υγεία, συγκοινωνία και όλες τις δημόσιες δομές για παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, παραχωρώντας ακόμα γη, ρεύμα  και νερό (βλ. ξεπούλημα-“παραχώρηση” δημόσιου πλούτου και τί τύχη επεφύλασσαν/επιφυλάσσουν τελικά για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) για να περάσουν σταδιακά στα χέρια της ολιγαρχίας του πλούτου και να μετατρέψουν τη χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη της Ευρώπης, παράδεισο εκμετάλλευσης φτωχών εργαζομένων για το κεφάλαιο!

Γονείς και μαθητές των δύο χωριών δεν πρέπει να πέσουν στη φάκα της λογικής «μπροστά στα χειρότερα, να επιλέξουμε το Α ή το Β». Οι γονείς μέσα από συλλογικές διαδικασίες και τις συνελεύσεις τους για να πάρουν αποφάσεις, μαζί με τους εκπαιδευτικούς σε πρώτο επίπεδο και συνολικά τον αγωνιζόμενο κόσμο της εργασίας σε δεύτερο, θα πρέπει να διεκδικήσουν ενιαία και συλλογικά αυτά που τους ανήκουν και αυτά που εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες τους. Μακριά από το τοπικιστικό κι όποιο άλλο δηλητήριο που επιδιώκουν να ρίχνουν οι κυβερνώντες και τα τοπικά τσιράκια τους που βρίσκονται στη μία ή την άλλη θέση διοίκησης, τα ΜΜΕ για να τους κρατούν διασπασμένους. Οφείλουν για το μέλλον και των ίδιων των παιδιών τους, να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές  τους! Οφείλουν να παλέψουν για την ανατροπή της σάπιας πολιτικής που εφαρμόζεται αλλά και ενάντια σε κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας ή παρόμοιας πολιτικής, για να επιβάλλουν και να κερδίσουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή και αξιοβίωτη ζωή, για να γίνει η ζωή τους επιτέλους αυτή που πρέπει και όχι μια κουρελιασμένη και μίζερη ζωή όπως θέλουν να μας επιβάλλουν Τρόικα και κυβερνήσεις τόσα χρόνια. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, ας γίνει χείμαρρος κι ας συμπαρασύρει στο διάβα του όλους αυτούς τους αχθοφόρους των ονείρων μας και των ζωών μας, στέλνοντάς αυτούς, τα τσιράκια τους και τα αφεντικά τους από κει που 'ρθαν.

Σημείωση: Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου, στηρίζουμε την πρόταση για ενιαίο τετραθέσιο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, με εκ περιτροπής λειτουργία και στα δύο χωριά ανά έτος, ενώ τα νηπιαγωγεία να παραμείνουν ως έχουν. Πρόταση που θεωρούμε πως είναι σε κατεύθυνση που ικανοποιεί τις ανάγκες μαθητών – γονιών - εκπαιδευτικών και των δύο χωριών, εκφράζοντας το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πως κανένα από τα δύο σχολεία δε θα οδηγηθεί σε εγκατάλειψη και ερήμωση.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου