Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

H ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑΣ-ΣΥΚΙΑΔΑΣ


Του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου

Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου με αφορμή τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για την προοπτική λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων Συκιάδας - Λαγκάδας εκτιμά τα εξής:
Τα χωριά Συκιάδα – Λαγκάδα αποτελούν διαχρονικά ιστορικά – οικονομικά - πολιτιστικά κέντρα του νησιού μας. Η μεγάλη συμβολή τους στην οικονομική ζωή του τόπου φαίνεται από το γεγονός ότι εκατοντάδες ναυτεργάτες (Λαγκαδούσοι και Συκιαδιώτες) με τα  με μεροκάματά τους αποτελούν πηγή ζωής για το νησί. Η σημαντικά αυξανόμενη στροφή  των νέων ακόμα και αποφοίτων ΑΕΙ στο ναυτεργατικό επάγγελμα λόγω οικονομικής δυσκολίας, η επανάκαμψη νέων ζευγαριών στα χωριά λόγω οικονομικών δυσκολιών (ανεργία, έλλειψη στέγης στην Αθήνα) συνέβαλαν στο γεγονός ο μαθητικός πληθυσμός των 2 Νηπιαγωγείων για μόνο τα 2 επόμενα χρόνια να’ναι 18 νήπια και προνήπια δημιουργώντας την προοπτική αύξησης του αριθμού των μαθητών και στα Δημοτικά Σχολεία   γεγονός που φαίνεται από τα στοιχεία των εγγραφών –γεννήσεων στο ληξιαρχείο.
Η πολιτεία κατά  συνέπεια όχι απλώς οφείλει αλλά απαιτείται να παρέχει όλες εκείνες τις αναγκαίες εκπαιδευτικές προϋποθέσεις (Δάσκαλοι, Ειδικότητες μεταφορά μαθητών) προκειμένου  τα παιδιά των 2 χωριών να πηγαίνουν σε μια εκπαιδευτική μονάδα που θα παρέχει  ουσιαστικό επίπεδο γνώσεων αφενός και αφετέρου να ενισχύεται η παραμονή τους στα χωριά.
Τα τελευταία χρόνια η εγκατάλειψη των χωριών της Δυτικής και Ανατολικής Χίου και ο ολοένα και αυξανόμενος μέσος όρος ηλικίας δημιουργεί αρνητικές προοπτικές στο μέλλον του νησιού.
Θεωρούμε λοιπόν επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών στους εργαζόμενους των χωριών προκειμένου να συνεχίσουν να ζουν σε αυτή την τόσο σημαντική για το νησί περιοχή.
Τέλος, δεδομένης της ύπαρξης δυο πλήρως ανακαινισμένων σχολικών κτιρίων τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι και στοίχισαν 1 εκ ευρώ, μπορεί να λειτουργήσει σε εθελοντική βάση η ενοποίηση των δυο Δημοτικών  Σχολικών Μονάδων σε ένα Ενιαίο 4/θεσιο Ολοήμερο οργανικά σχολείο  με εκ περιτροπής λειτουργία του στα δυο χωριά, που θα εξασφαλίζει τόσο την ύπαρξη  εκπαιδευτικών  ειδικοτήτων ( γυμναστών , Ξένων Γλωσσών, πληροφορικής και Μουσικής ) όσο και τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών από την πολιτεία..Τα δυο νηπιαγωγεία σε Λαγκάδα-Συκιάδα  να παραμείνουν ως έχουν .
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας

      Γιώργης Αμπαζής                                                         Τσίγκος Στεφανής